Slaba potražnja spustila cijene sirove nafte

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2012. u 22:00

Cijena sirove nafte pala je u petak na međunarodnim tržištima budući da su sporiji kineski uvoz i izvoz u srpnju i snižene prognoze potražnje koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA) prevagnuli nad nadama o poticajnim mjerama za gospodarstvo. Cijena barela sirove nafte pala je tako na londonskom tržištu za 1,20 dolara, na 112,02 dolara. Prije toga cijena barela nakratko se čak spustila na 111,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se pak trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni, za 92,31 dolar.

Međunarodna agencija za energiju je u svom redovnom mjesečnom izvješću najavila i slabiju potražnju za naftom. Slabi gospodarski rast mogao bi ograničiti godišnji rast potražnje za naftom na 900.000 barela dnevno u 2012., te na 800.000 barela dnevno u 2013. godini. Pritom bi potražnja u prosjeku trebala iznositi između 89,6 milijuna i 90,5 milijuna barela dnevno manje no što je procijenjeno prošlog mjeseca, izvijestila je IEA u najnovijem mjesečnom izvješću o naftnim tržištima. U agenciji pritom ukazuju na usporavanje potražnje u SAD-u i Kini, koji zajedno čine trećinu svjetskog tržišta. Podaci pokazuju da je Kina, drugi po veličini svjetski potrošač nafte, u srpnju povećala izvoz samo jedan posto na godišnjoj razini, što upućuje na zaključak da vladina strategija za poticanje gospodarskog rasta donosi tek mršave rezultate pa su potrebne nove žurne mjere. “Podaci o trgovinskoj bilanci potpuno su razočarali. Sad se nameće pitanje kako će izgledati potražnja za robama u drugoj polovici godine, a to pritišće cijene roba. No, tržište te podatke ne tumači samo kao lošu vijest. Naime, slabi kineski ekonomski podaci omogućuju središnjoj banci dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa. A to bi pak iznova moglo pokrenuti gospodarstvo”, smatra Tim Waterer iz sydneyjskog CMC Marketsa. (pd)

OPEC

Referentna košarica
Odvojeno od Međunarodne agencije za energiju, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 108,39 dolara, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close