Situacija postaje kritična: U pitanje dolazi 21.000 radnih mjesta i uplaćena putovanja 600.000 ljudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. rujan 2019. u 14:37
Foto: Clara Margais/DPA/PIXSELL

Thomas Cook naišao na ozbiljnu prepreku u dokapitalizaciji, mora pribaviti 200 milijuna funti.

Britanska putnička tvrtka Thomas Cook mora hitno pronaći dodatnih 200 milijuna funti kako bi sa zajmodavcima postigla dogovor o dokapitalizaciji koja bi joj trebala pomoći smanjiti dugove i prebroditi zimski period slabe potražnje za putovanjima.

Kompanija je u kolovozu postigla dogovor s kineskim dioničarem Fosun Tourismom i skupinom banaka i vlasnika obveznica o financijskoj injekciji 'teškoj' 900 milijuna funti. Zauzvrat bi kineska tvrtka trebala postati vlasnik najmanje 75 posto udjela u Thomas Cookovom turističkom poslovanju i 25 posto udjela u zrakoplovnoj tvrtki.

Preostali udjeli trebali bi pripasti zajmodavcima i vlasnicima obveznica.

Zajmodavci sada traže od kompanije da pribavi dodatnih 200 milijuna funti osiguranog kapitala.

Prema jučerašnjim tvrdnjama izvora upoznatog s pregovorima, dodatni je novac od Thomasa Cooka u posljednji tren zatražio Royal Bank of Scotland (RBS) uz obrazloženje da situacija postaje "kritična".

Glasnogovornik RBS-a rekao je da banka ne "priznaje takvu karakterizaciju događaja". RBS surađuje s svim akterima "kako bi se pokušalo pronaći rješenje za manjak novca i likvidnosti u Thomasu Cooku", dodaje glasnogovornik

Dodatni novčani zahtjev dovodi u pitanje sporazum o dokapitalizaciji i 21.000 radnih mjesta u Thomasu Cooku, te putne aranžmane 600.000 kupaca, većinom iz Njemačke, Britanije i Skandinavije, napominje Reuters.

Iz kompanije poručuju da nastavljaju razgovore o konačnim uvjetima dokapitalizacije i reorganizacije poslovanja.

"Pregovori uključuju novi zahtjev o sezonskom standby financijskom instrumentu u iznosu od 200 milijuna funti, povrh ranije najavljene injekcije novog kapitala u iznosu od 900 milijuna funti", dodaju.

Poručuju također kako se očekuje da će dokapitalizacija rezultirati "značajno smanjenom zaradom" dioničara, "uz značajan rizik gubitka uloženog".

Thomas Cook ima problema s velikim dugom, od 1,7 milijardi funti, i žestokom konkurencijom na popularnim destinacijama, a poziciju im je dodatno otežalo i neobično vruće prošlogodišnje ljeto i posljedičan značajan pad 'last minute' rezervacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close