Sindikati protiv stečaja osječkog OLT-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. svibanj 2014. u 14:39
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Dodao je kako je čudna i okolnost da je nalog uputila Financijska agencija (FINA), iako je s Ministarstvom financija ranije bio dogovoren nastavak pregovora o predstečajnoj nagodbi.

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali su danas nadležna državna tijela da povuku prijedlog o otvaranju stečaja nad osječkom lijevaonicom i tvornicom strojeva OLT dd i vrate se pregovorima za predstečajnu nagodbu i spašavanju radnih mjesta u toj tvrtki.

Predsjednik SMH Vedran Dragičević kazao je na konferenciji za novinare kako nije slučajno da je prijedlog za otvaranje stečaja upućen upravo u trenutku kada je OLT bio pred zaključenjem višemilijunskog ugovora s partnerima iz Nigerije, koji bi mu osigurao budućnost.

Dodao je kako je čudna i okolnost da je nalog uputila Financijska agencija (FINA), iako je s Ministarstvom financija ranije bio dogovoren nastavak pregovora o predstečajnoj nagodbi.

Dragičević je najavio kako je za ponedjeljak u Zagrebu najavljen sastanak s predstavnicima Ministarstva rada, Ministarstva financija i Porezne uprave, na kojem će inzistirati na povratku pregovorima za predstečajnu nagodbu, jer drži da stečaj tvrtke nije u interesu radnicima, ali ni državi, koja, umjesto priča, treba pokazati kako se konkretno spašavaju radna mjesta.

Upozorio je sve lobije koji su se zainteresirali za zemljište i imovinu ove tvornice i koji na nezakonit način žele uništiti 80 radnih mjesta, da Sindikat "to neće lako pustiti".

Teritorijalni povjerenik SSSH Frano Kopić ustvrdio je kako je za spašavanje tvrtke spreman "na sve zakonite i nezakonite oblike borbe", zato što se, kako drži, "u ovoj državi izgleda više priznaje ono što je nezakonito".

Član Uprave tvrtke Darko Marković izvijestio je kako su nakon dugih pregovora bili pred zaključivanjem višemilijunskog ugovora s nigerijskim partnerima koji bi isporukom poljoprivrednih strojeva i transferom tehnologije u iduće dvije godine bio spasonosan za tvrtku, a koji je sada upitan.

Sindikalni povjerenik OLT-a Damir Cicvarić kazao je kako se gašenjem OLT-a ne bi ugasilo samo 80 radnih mjesta, nego industrijska grana proizvodnje poljoprivrednih strojeva i brend s tradicijom dugom 102 godine, koji je preživio dva svjetska rata i Domovinski rat.

Komentirajte prvi

New Report

Close