Shellu u fokusu trgovanje energentima i vodik, a ne vjetroelektrane

Autor: Tomislav Pili , 01. veljača 2021. u 22:01
Foto: Reuters

Anglo-nizozemska naftna kompanija uobličila svoju novu strategiju poslovanja temeljenu na niskim emisijama stakleničkih plinova, a predstavit će je 11. veljače.

Posredovanje u trgovini energentima te fokus na rapidni rast tržišta vodika i biogoriva bit će temelj poslovanja anglo-nizozemskog naftnog diva Royal Dutch Shella u bliskoj budućnosti. Kako piše Reuters pozivajući se na upućene izvore koji su imali uvid u novu poslovnu strategiju kompanije, za razliku od europskih konkurenata Shell se neće fokusirati na obnovljive izvore energije kako bi opstao u niskougljičnoj budućnosti.

Smanjenje ovisnosti

Shell, kao i ostale velike europske naftne kompanije, traže nove poslovne modele kojima bi smanjili sadašnju ovisnost prihoda o fosilnim gorivima te udobrovoljili dioničare zabrinute dugoročnim izgledima indutsrije koja je pod intenzivnim pritiskom javnosti (i politike) da smanji emisije stakleničkih plinova. Svoju novu strategiju poslovanja Shell će predstaviti 11. veljače, a namjerava se više usmjeriti na posredništvo između proizvođača čiste energije i potrošača, umjesto ulaganja milijardi dolara u projekte obnovljive energije, poput britanskog BP-a i francuskog Totala. Naime, u Shellu smatraju da velika ulaganja ne bi donijela osobitu prednost na tržištu gdje su se kompanije poput španjolske Iberdrole i danskog Orsteda već profilirale kao značajni proizvođači. Kompanija će, doduše, proširiti kapacitete vjetroelektrana na pučini, ali će profitabilnost tog poslovanja biti važnija od veličine.

Shell je u listopadu prošle godine najavio da će povećati ulaganja u niskougljične energetske projekte na četvrtinu ukupnih kapitalnih ulaganja do 2025. godine. Izvori Reutersa tvrde da će se to preslikati u ulaganje preko 5 milijardi dolara godišnje, u odnosu na sadašnjih 1,5 do 2 milijarde dolara. Iako će postati „zeleniji“, Shell namjerava zadržati uglavnom stabilnom svoju proizvodnju nafte i plina tijekom idućeg desetljeća, iz čega će i financirati svoju energetsku tranziciju. Međutim, plin će imati veći udjel u proizvodnji, naglašavaju izvori. S druge strane, BP je najavio smanjenje svoje proizvodnje nafte za 40 posto do 2030. godine. U nadolazećem desetljeću britanski naftaš namjerava ulaganja niskougljičnu energiju povećati za 10 puta, na 5 milijardi dolara. No, analitičari i investitori i dalje su skeptični oko mogućnosti da naftaši uspješno promijene svoje cijelo stoljeće stare poslovne modele.

Veći od McDonald’sa i Subwayja

U tom kontekstu, središte Shellovih planova je njegovo iskustvo u trgovanju svim vrstama energenata te golema maloprodajna mreža, sa 45.000 prodajnih mjesta veća nego što lanci brze hrane McDonald’s i Subway imaju zajedno. Shell je već sada vodeći svjetski trgovac energentima, a dnevno protrguje sa 13 milijuna barela nafte, odnosno 13 posto ukupne svjetske potražnje prije pandemije. Vodeći je i trgovac ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Upravo zbog trgovanja Shell je izbjegao prvi kvartalni gubitak u svojoj povijesti u drugom tromjesečju 2020. kada je potrošnja naftnih derivata potonula zbog izbijanja pandemije. Sada tu vodeću poziciju želi iskoristiti kako bi ugrabio veliki udjel tržišta čiste energije. „Budućnost energije je osobito svijetla za naše trgovanje i poslovanje okrenuto klijentu gdje već imamo obujam“, izjavio je u listopadu izvršni direktor Ben van Beurden.

No, analitičari smatraju da će se Shellovo trgovanje suočiti s izazovima jer je trenutno vrlo ovisno o naftnim derivatima koji imaju veliki udjel u emisijama ugljičnog dioksida. Istovremeno, kompanija namjerava proširiti svoju bazu potrošača širenjem poslovanja opskrbe električnom energijom za kućanstva te povećanja broja punionica za električna vozila. Dodatno će biti povećana proizvodnja biogoriva gdje je već vodeći proizvođač. Izvori također ističu da je kompaniji zanimljivo tržište vodika. Iako se još uvijek radi o uskoj niši, posljednjih mjeseci vodik privlači veliku pozornost kao čista alternativa prirodnom plinu kao gorivu za teretna vozila i tešku industriju. Središte razvoja Shellovog poslovanja s vodikom bit će Europa. U Hamburgu gradi čvorište za vodik, a sličan prijekt događa se i u Rotterdamu.v

Komentirajte prvi

New Report

Close