Selidba dva tehnološka diva donosi burzovnu oluju od 82 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2018. u 07:11
Analitičari smatraju da bi promjena mogla donijeti značajne promjene u cijenama dionica, Fotolia

Krajem rujna stupit će na snagu najveća promjena sektorskih dioničkih indeksa na Wall Streetu.

Američko tržište kapitala svjedočit će u rujnu najvećem preslagivanju u tehnološkom sektoru koji je unazad nekoliko godina “vruća roba” za investitore. Naime, najtrgovanje tehnološke dionice na Wall Streetu – Facebook i Googleov vlasnik Alphabet – preselit će se iz iz svog dosadašnjeg tehnološkog indeksa u mnogo šire dioničko mjerilo medijskih i telekomunikacijskih kompanija. Taj će indeks biti preimenovan u indeks komunikacijskih usluga, pa će se tako dionica najveće društvene mreže te internetske tražilice naći rame uz rame s vrijednosnicama telekomunikacijskih kompanija poput AT&T-a i Verizona.

Težina 'Komunikacija'

U reformirani indeks ulaze i dionice iz dosadašnjeg mjerila osobne potrošnje, poput Walt Disneya, Netflixa i Comcasta. Nakon preslagivanja, sektorski indeks komunikacijskih usluga činit će 10 posto težine indeksa S&P 500, nasuprot sadašnjih dva posto koliko ima telekomunikacijski indeks. Velika reorganizacija događa se zbog primjene GICS-a (Global Industry Classification Standard) na američkom tržištu kapitala kojim su dionice američkih kompanija podijeljene u 11 sektora. GICS mnogo preciznije prati promjene koje su se u posljednjih desetak godina dogodile u razvoju kompanija i općenito gospodarstvu. Primjerice, GICS zahtijeva da se tvrtke koje se bave trgovinom nekretninama odvoje od financijskog sektora u zaseban indeks.

 

78milijardi

vrijedi imovina 'tehnoloških' fondova

Promjene stupaju na snagu 28. rujna, a uoči tog datuma i nakon njega tamošnji analitičari očekuju skok trgovinskog volumena tehnoloških dionica, a za očekivati je i da će doći do značajnije promjene cijene. Naime, investicijski fondovi (ETF) koji prate kretanje tehnološkog indeksa morat će prodavati dionice Facebooka i Googlea jer one više neće biti njegove sastavnice. O kakvom se potencijalnom prodajnom pritisku radi svjedoči podatak Thomson Reutersa da ta vrsta fondova raspolaže sa 78 milijardi dolara imovine. S druge će se strane naći fondovi koji prate telekomunikacijski indeks, odnosno od jeseni indeks komunikacijskih usluga. Ti fondovi raspolažu sa četiri milijarde dolara imovine i morat će prodavati dio dionica AT&T-a, Verizona i ostalih sastavnica kako bi “napravili mjesta” za nove sastavnice.

Prodajni pritisak

“Dionicama će se trgovati suprotno od fundamenata samo zbog prodajnog i kupovnog pritiska”, ističe za Reuters Todd Rosenbluth, direktor analize ETF-ova i investicijskih fondova u tvrtki CFRA u New Yorku. Kako bi osigurao “bezbolnu promjenu”, vodeće društvo za upravljanje fondovima Vanguard Group već je započelo s prilagodbom svojih sektorskih investicijskih fondova dok State Street Global Advisors pokreće potpuno novi fond. Ipak, Ivan Čajić, voditelj istraživanja u tvrtki ITG očekuije da će većina pasivno upravljanih fondova čekati da promjene stupe na snagu kako bi izvršili prilagodbe.

Druga posljedica ovog preslagivanja jest što će značajno otežati statističku analizu dioničkih sektora. Primjerice, dividendni prinos sadašnjeg telekomunikacijskog sektora past će sa pet na svega jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close