Ryanair širi operacije u Srbiji, Air Serbia traži zaštitu

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2018. u 15:03
Za Air Serbiju dolazak niskobudžetnih kompanija je pritisak koji ugrožava njihove planove, Foto: PD

Niskobudžetna kompanija leti s niškog aerodroma od 2016. godine.

Predstavnici niskobudžetne zrakoplovne kompanije Ryanair razgovarali su s dužnosnicima vlade Srbije o planovima za proširenje poslovanja u toj zemlji, izvještava specijalizirani portal Exyuaviation.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, nedavno je rekla da je na sastanku s predstavnicima Ryanaira bilo govora o tome kako bi ta zrakoplovna kompanija mogla proširiti svoje operacije, kao i o tome na koji način se može unaprijediti suradnja.

“Trenutno radimo na tome, ali također ćemo nastaviti podržavati našeg nacionalnog zračnog prijevoznika Air Serbiju”, rekla je Ana Brnabić, navodi portal.

Veliki tržišni potencijal

Ta vijest je priopćena nekoliko tjedana nakon što je srpska ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla da bi na beogradskom aerodromu Nikola Tesla od početka koncesije francuske kompanije Vinci Airport, krajem rujna, trebalo biti više letova niskotarifnih zrakoplovnih kompanija, podsjeća Exyuaviation.

Ryanair je započeo poslovanje u Srbiji 2016. uvođenjem letova s niškog aerodroma Konstantin Veliki, s kojeg sada leti prema pet destinacija. David O’Brien, komercijalni direktor Ryanaira, rekao je prošle godine da ta niskobudžetna kompanija vjeruje da srpsko tržište ima veliki potencijal. Kako navodi Exyuaviation, vlada Srbije je ranije priopćila da postoji zanimanje pojedinih zrakoplovnih kompanija da uspostave bazu u Nišu. “Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu nema kapacitet za djelovanje kao baza, ali to će se promijeniti završetkom nekoliko tekućih projekata. Postoji zanimanje zrakoplovnih kompanija za uspostavljanje baze, ali moramo prije svega završiti neke stvari. Nadamo se da će planirane investicije biti završene”, priopćila je vlada Srbije.

 

49posto

udjela u kompaniji Air Serbia ima Etihad, ostatak srpska vlada

Međutim, srpska nacionalna zrakoplovna kompanija Air Serbia, u zajedničkom vlasništvu srpske vlade i posrnule emiratske kompanije Etihad, izrazila je zabrinutost i upozorila na broj niskobudžetnih kompanija koje bi mogle da doći na njeno domaće tržište u bliskoj budućnosti, dodajući da to predstavlja pritisak za kompaniju kada su u pitanju budući planovi, piše Exyuaviation.

Jedva opstalo partnerstvo

Sve to događa se u vrijeme kada je jedva osiguran nastavak partnerstva Srbije i Etihada, koji ostaje u vlasništvu Air Serbije s udjelom od 49%, iako je dio srpske javnosti bio uvjeren da Arapi odlaze.

Ipak, ostvario se dio medijskih predviđanja, Etihada će povući svoj menadžent iz srpske kompanije. Prijelazni glavni direktor Duncan Naysmith, kao i Declan Keller, izvršni direktora za promet, ostat će na tim pozicijama samo do 31. prosinca 2018. godine, a onda će ih vjerojatno zamijeniti Srbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close