Rizik se nije isplatio: Kineski Warren Buffett mogao bi izgubiti čak 1,5 milijardi dolara u stečaju samo jedne kompanije

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2019. u 09:37
Foto: Getty Images

Kad je Thomasu Cooku, britanskoj putničkoj agenciji koja je u ponedjeljak podnijela zahtjev za bankrot, bila potrebna financijska pomoć posljednjih godina, tvrtka se obraćala za pomoć kineskoj investicijskoj tvrtki Fosun International.

Od 2015. godine, konglomerat sa sjedištem u Šangaju i njegov predsjednik Guo Guangchang izgradili su masivan, 18% udjel u Thomasu Cooku, izvijestio je The Guardian, prenose mediji kao Business Insider.

Ulog je vrijedio čak 1,5 milijardi dolara posljednjih tjedana, prema regulatornim spisima koje je sastavio Bloomberg, prije nego što je kompanija u ponedjeljak postala službeno nesolventna.

Do kolovoza, Fosun i Thomas Cook uspjeli su se dogovoriti oko sporazuma koji će Fosunu dati 75% kontrole nad poslovanjem i 25% aviokompanije, izvijestio je Reuters. Međutim, taj je dogovor propao u rujnu, izvijestio je The Guardian, jer su se novi dugovi nagomilali pred kraj ljetne sezone odmora.

Thomas Cook daleko je od Fosungovog jedinog udjela u zapadnim kompanijama jer 52-godišnji Guangchang nastoji oponašati američkog ‘proroka (oracle)’ Warrena Buffetta. 

Također posjeduje velike udjele u francuskoj turističkoj agenciji Club Med, Cirque du Soleil, engleskom nogometnom klubu Wolverhampton Wanderers, osiguravajućim kompanijama, nekretninama i još mnogo toga.

"Naš je cilj vrlo jasan. Moramo stvoriti investicijsku kompaniju u stilu Buffetta, ukorijenjenu u Kini, ali s globalnim mogućnostima", rekao je za BBC u intervjuu 2014. godine.

Ipak, za to još mora dosta narasti. Forbes procjenjuje Guangchang-ovo bogatstvo na 6,3 milijarde dolara, što ga čini 41. najbogatijom osobom u Kini. Za usporedbu, Buffett vrijedi 13 puta više, otprilike 82,5 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close