Rimčev i Porscheov konkurent uložio 2,19 milijardi kuna u novi projekt

Autor: Bernard Ivezić , 03. ožujak 2020. u 09:57
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Geely je najveći kineski privatni proizvođač automobila. Lani je prodao 2,18 milijuna automobila vlastite proizvodnje.

Većinski vlasnik Lotusa, koji se s modelom Lotus Evija takmiči s C_Two-om Rimac Automobila kao i njegovim investitorom Porscheom, uložio je 2,19 milijardi kuna (326 milijuna dolara) u izgradnju tvornice za proizvodnju satelita za navigaciju samovozećih automobila. Plan kompanije je do kraja ove godine lansirati prve komercijalne satelite u svemir, odnosno nižu orbitu, posao u koji su ušli SpaceX i OneWeb.

Kineski Geely, koji je osim u Lotusu većinski vlasnik i u Volvu, a s Mercedes-Benzom je u siječnju ove godine sklopio globalno strateško partnerstvu u području pametnih vozila, planira do 2025. godine biti sposoban proizvoditi 500 satelita godišnje.

Nova tvornica u Taizhou, nedaleko Šangaja, zapošljavat će 300 vrhunskih stručnjaka i nastavak je svemirskog poslovanja koje Geely, punim imenom Zhejiang Geely Holding Group, razvija posljednje dvije godine.

Geely je najveći kineski privatni proizvođač automobila. Lani je prodao 2,18 milijuna automobila vlastite proizvodnje. Satelitska mreža omogućit će kompaniji, među inim, da na globalnoj razini ponudi usluge brzog interneta, precizniju navigaciju od GPS-a koji ima točnost do nekoliko metara, usluge cloud computinga za autonomna vozila i brza softverska osvježavanja vozila. U idućih pet godina Geely planira svoja vozila opremati tako da podržavaju njegovu novu mrežu kao i nove funkcionalnosti koje će se u međuvremenu stvoriti.

Kineski proizvođač, usto, naglašava da kad njegova nova tvornica bude radila punim kapacitetom potencijalno neće raditi satelite samo za vlastite potrebe već i za partnere.

Komentirajte prvi

New Report

Close