Puštena u pogon vjetroelektrana Gwynt y Môr, druga po veličini u svijetu

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2015. u 10:35
Foto: Press

RWE ovime postao treći najveći igrač na europskom tržištu priobalne energije.

Danas je u pogon puštena vjetroelektrana Gwynt y Môr kod Liverpoola, druga po veličini u svijetu kapaciteta 576 megawata. 160 vjetrenjača proizvodit će dovoljno energije iz obnovljivih izvora za oko 400 tisuća domova. Otvorenje ove elektrane, vrijedne više od dvije milijarde funti, veliko je postignuće za RWE (kao većinskog ulagača, sa 60 posto), i njihovih partnera, Stadtwerke Münchena (30 posto) i Siemensa (10 posto).

Glavni izvršni direktor RWE grupe, Peter Terium, vodio je proslavu u postrojenju Gwynt y Môr, rekavši: “Današnjim otvorenjem definitivno ulazimo u ‘Ligu prvaka’ priobalnih vjetroelektrana! Zahvaljujući našoj vjetroelektrani u Njemačkoj, otvorenoj prije samo tri tjedna i sada Gwynt y Môr postrojenju, postajemo treći najveći igrač na europskom tržištu priobalne energije. Rast i razvoj energije iz obnovljivih izvora  je jedan od naših najvažnijih fokusa razvoja. RWE trenutačno ulaže preko milijardu eura, do 2017., u rastući energetski segment obnovljivih izvora energije.”

Hans Bünting, izvršni direktor RWE Innogya, dodaje: “Do kraja godine 40 posto energije iz naših obnovljivih izvora dolazit će iz priobalnih vjetroelektrana. Zbog toga ćemo ostvarivati dvoznamenkaste stope rasta.“

"Do 2015. želimo proizvoditi dovoljno zelene električne energije da možemo u potpunosti pokriti potrošnju Münchena. München će time steći status prvog grada s više od milijun stanovnika kojem je to uspjelo!“, rekao je Dr. Florian Bieberbach, SWM-ov direktor.

„Siemens je odigrao veliku ulogu u stvaranju Gwynt y Môra. U fizičkom smislu, isporučio je turbine i trafostanice te osigurao financiranje i ugovor o servisiranju i jamstvu na 12 godina“, rekao je Michael Hannibal, izvršni direktor Offshorea i Siemensovog Odjela za vjetroelektrane i obnovljive izvore energije. “Ovo je rezultat sjajnog timskog rada. Gwynt y Môr će dati svoj doprinos britanskom gospodarstvu tako što će stvoriti nova, zelena radna mjesta i rast te oko 400.000 kuća i stanova u Walesu snabdijevati sigurnom i održivom energijom s niskom razinom CO2.”

Impresivne dimenzije

Elektrana se prostire na 80 četvornih kilometara, ima 160 Siemensovih turbina, s kapacitetom od 3,6 MW svaka. Čelične konstrukcije vjetrenjača, njih 160, teške i do 700 tona, instalirane su specijalnim brodovima na dubinama i do 28 metara. Svaka turbina viri 150 metara iznad površine mora. Dodatno je RWE instalirao dvije trafostanice, svaka teška 271 tonu, i 134 kilometara obalnih kabela.

Komentirajte prvi

New Report

Close