Prvi put Netflix isplaćuje honorare za gledano u Hrvatskoj, evo tko će ih dobiti

Autor: Sergej Novosel Vučković , 21. studeni 2021. u 10:19
Foto: Sanjin Strukic/pixsell

Autorske honorare dobit će glazbenici, uključujući hrvatske, čija se glazba vrtjela u filmovima i serijama na Netflixu u Hrvatskoj od 2016. do 2019., dakle od ulaska na naše tržište.

HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA (HDS) prvi put će preko svoje stručne službe Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) isplatiti autorske honorare za sadržaj prikazan na Netflixu. Prvi je to efekt od lanjskog potpisivanja ugovora o licenciranju glazbenih djela HDS-a i najveće svjetske platforme videa na zahtjev (VOD), navode iz strukovne udruge.

Autorske honorare dobit će glazbenici, uključujući hrvatske, čija se glazba vrtjela u filmovima i serijama na Netflixu u Hrvatskoj od 2016. do 2019., dakle od ulaska na naše tržište. U prvoj godini emitiranja Netlix je, prema podacima koje je ustupio ZAMP-u, nudio gotovo 43.000 pojedinačnih naslova (filmova i epizoda serija), a 2019. više od 163.000. U 4 godine hrvatski korisnici sadržaj su konzumirali u više od 33 milijuna streamova, a u ZAMP-u su obradili da se u tom našlo (čulo) glazbe više od 15.000 autora i nositelja prava iz svijeta.

“Tu su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima na Netflixu. Honorare će dobiti i autori glazbe u domaćim filmovima poput Ti mene nosiš ili oni čija su se djela koristila u prve dvije sezone serije Novine. Za HDS ZAMP ovo je nastavak uspješnog digitalnog poslovanja i otvaranje novog izvora prihoda za autore glazbe ili nositelja prava na nju”, navode iz udruge. Konkretne iznose za autore nisu otkrili. snv

Komentirajte prvi

New Report

Close