Proizvođač cjepiva objavio da je njihov booster učinkovit protiv omikrona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2021. u 13:46
Foto: Pixabay

Burton je rekao da je na vladama i regulatorima odluka o tome hoće li primijeniti visoko zaštitnu dozu od 100 mikrograma.

Moderna Inc. objavila je u ponedjeljak da se doza kojom se pojačava djelovanje cjepiva, tzv. booster doza, u laboratoriju pokazala zaštitom protiv omikrona i zato će postojeće Modernino cjepivo biti na “prvoj crti obrane protiv” te brzo šireće varijante covida-19.

Odluka Moderne da se fokusira na postojeće cjepivo mRNA-1273 djelomice je potaknuta otkrićem da se omikron jako brzo širi. Tvrtka i dalje planira razviti cjepivo ciljano baš za zaštitu od omikrona te se nada napretku u kliničkim ispitivanjima iduće godine.

“Sada nam je na raspolaganju (cjepivo) 1273,” rekao je dr. Paul Burton, u intervju. “Visoko je učinkovito i krajnje sigurno. Mislim da će štititi ljude tijekom nadolazećih blagdana i kroz zimske mjesece kada očekujemo najveći pritisak omikrona”.

Dvije doze svog cjepiva proizvodi nisku razinu antitijela protiv varijante omikron, ali 50 mikrograma treće doze, tzv. boostera, povećava za 37 puta neutralizirajuća antitijela protiv varijante.

Još veća doza od 100 mikrograma istog cjepiva povećava razinu za 80 puta u odnosu na razinu prije boostera.

Ti podaci koje tek trebaju ocijeniti neovisni stručnjaci, prikupljeni su testiranim uzorcima krvi osoba koje su primile cjepivo protiv pseudovirusa proizvedeno kako bi nalikovao varijanti omikron.

Burton je rekao da je na vladama i regulatorima odluka o tome hoće li primijeniti visoko zaštitnu dozu od 100 mikrograma.

Doza od 100 mikrograma općenito je sigurna i dobro se podnosi, iako kod nje postoji trend učestalijih reakcija.

Američki regulatori odobrili su Moderninu treću dozu od 50 mikrograma u listopadu.

Prve dvije doze Modernina cjepiva sadrže 100 mikrograma svaka.

Kod primjene Modernina cjepiva, ali i cjepiva koje je razvio Pfizer/BioNTech uočeni su rijetki slučajevi miokarditisa (upale srčanog mišića), naročito u mladih muškaraca.

Nekoliko studija pokazalo je da Modernino cjepivo može izazvati nešto veći postotak upale srca.

Omicron, visoko zarazna varijanta koja je u studenome prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu, proširila se svijetom i prijavljena je u 89 zemalja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od subote.

Broj zaraza izazvanih omikronom udvostručuje se u roku od 1,5 do 3 dana u područjima visokog prijenosa, no ipak je ta varijanta još prilično neistražena, naročito u tome koliko zapravo ozbiljni oblik covida-19 izaziva.

Komentirajte prvi

New Report

Close