Proizvođač Mercedesa s prvim kvartalnim gubitkom u zadnjih 10 godina, naveli i razloge

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2019. u 15:54
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL

Proizvođač Mercedesa Daimler u srijedu je izvijestio o prvom tromjesečnom gubitku u zadnjih 10 godina, objasnivši da je on nastao zbog rezervacija nakon afere varanja s emisijama ispušnih plinova i povlačenja vozila s tržišta.

Njemački proizvođač automobila u priopćenju je izvijestio o gubitku od travnja do lipnja od 1,2 milijarde eura, zbog jednokratnih stavki u ukupnom iznosu od 4,2 milijarde eura.

Zadnji je puta Daimler izvijestio o kvartalnom gubitku u četvrtom tromjesečju 2009. godine.

"Naši rezultati u drugom tromjesečju uglavnom su bili pogođeni izvanrednim stavkama", izjavila je nova izvršna direktorica Olla Kallenius.

Nasuprot tome, prihodi su porasli za pet posto, na visokih 42,7 milijardi eura, unatoč padu prodaje automobila od jedan posto.

Daimler je također bilježio i operativni gubitak od 1,5 milijardi eura, nasuprot 2,6 milijardi eura dobiti u istom lanjskom razdoblju.

Tvrtka je najavila da će se u drugoj polovini ove godine usredotočiti na poboljšanje operativnog rezultata i generiranja novčanog toka.

Nakon što je zadnjih nekoliko mjeseci dva puta smanjivao svoje godišnje procjene, Daimler je ovoga puta ostao kod prethodne prognoze, predviđajući da će operativna dobit biti "znatno ispod" 11,1 milijarde eura koliko je ostvario u 2018. godini.

Automobilski div kao razloge navodi slabiji od očekivanog rast na svjetskom tržištu automobila, posljedice skandala s varanjem u emisijama dizelskih vozila i masovno povlačenje s tržišta zbog neispravnih zračnih jastuka Takata.

Njemački Savezni ured za motorna vozila (KBA) naložio je u lipnju da se s tržišta povuče 60.000 vozila marke Mercedes-Benz, zbog sumnje da su opremljeni softverima koji varaju pri testovima za ispuštanje štetnih emisija.

Očekuje se da će samo rezervacije vezane uz aferu emisija dizelskih motora dosegnuti oko 1,6 milijardi eura, dok bi povlačenje automobila s tržišta uslijed neispravnih zračnih jastuka kompaniju moglo stajati oko milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close