Nešto nije u redu s ovom kreditnom karticom: Ženama niži limit potrošnje

Autor: Tomislav Pili , 12. studeni 2019. u 12:38
Foto: Getty Images

Čudnovate odluke umjetne inteligencije privukle pozornost regulatora.

Seksistički algoritam koji dodjeljuje viši limit muškim korisnicima Appleove kreditne karice navukao je bijes suosnivača kompanije Stevea Wozniaka, a privukao pozornost financijskog regulatora koji je najavio istragu.

Da nešto ne valja s karticom koju Apple izdaje u suradnji s bankom Goldman Sachs prošloga je tjedna javno objavio američki internetski poduzetnik David Heinemeier Hansson. On je na Twitteru objavio kako je dobio 20 puta viši limit potrošnje na Apple Cardu od svoje supruge, iako ona ima bolju kreditnu povijest. Hansson tvrdi kako su u Appleu i banci ignorirali žalbe njegove supruge na ponuđenu visinu limita potrošnje. Algoritam koji procjenjuje kreditnu sposobnost za Apple Card Hansson je stoga prozvao “seksističkim programom”.

Da postoji neka veza između dodjele limita i spola potvrdio je i suosnivač Applea Steve Wozniak koji je objavio da je dobio 10 puta veći limit od svoje supruge. “Nemamo odvojene bankovne račune ili račune za kreditne kartice niti bilo kakvu odvojenu imovinu”, pojasnio je Wozniak. Objave ove dvojice poduzetnika privukli su pozornost njujorškog financijskog regulatora koji je najavio istragu.

Glasnogovornica Sophia Kim izjavila je za Associated Press kako regulator provodi istragu jesu li prekršeni zakoni države New York te jesu li svi klijenti jednako tretirani, bez obzira na spol. Iz Goldman Sachsa poručili su za Reuters kako je moguće da dva člana istoga kućanstva dobiju različite limite potrošnje na kartici, ali da “nisu i neće donositi takve odluke na temelju faktora kao što je spol”.

Iz Applea su ostali nedostupni za komentar, navodi Reuters. Apple je pokrenuo ovu platnu uslugu u kolovozu kako bi smanjio ovisnost o prihodima od iPhonea čija prodaja sve primjetnije slabi.

Komentirajte prvi

New Report

Close