Prijeti opoziv 830.000 vozila automobilskog diva

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2022. u 14:57
Foto: Pixabay

NHTSA je priopćio kako trenutno istražuje više od 1100 drugih nesreća koje su se dogodile, a u kojima je bio uključen autopilot.

Vlasti u SAD proširuju istragu nad Teslom. Naime, ovog je tjedna Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA), agencija pod vodstvom ministra prometa Petea Buttigiega, rekla da će ispitati 830.000 Teslinih automobila u sve četiri trenutne linije modela, što je 11 posto više vozila nego što su prethodno ispitivali, piše Index.

Taj je potez uslijedio nakon što je agencija analizirala brojne nesreće koje su otkrile obrasce u performansama automobila i povezanom ponašanju vozača. Iz agencije su rekli da je cilj istražiti stupanj do kojeg autopilot i povezani Teslini sustavi mogu pogoršati ljudske čimbenike ili sigurnosne rizike ponašanja potkopavajući učinkovitost nadzora vozača.

Sada su iz NHTSA-a rekli da je u 16 odvojenih slučajeva otkriveno da je autopilot prekinuo kontrolu vozila manje od jedne sekunde prije prvog sudara, sugerirajući da vozač nije bio spreman preuzeti potpunu kontrolu nad vozilom.

Kako navodi Car And Driver, prema videosnimkama ovih nesreća vozač je trebao biti svjestan potencijalnog incidenta prosječno osam sekundi prije sudara. Istragom je dosad utvrđeno da je većina vozača imala ruke na volanu, kao što autopilot i zahtijeva, no vozila nisu upozorila vozače da poduzmu akciju izbjegavanja sudara na vrijeme.

NHTSA je priopćio kako trenutno istražuje više od 1100 drugih nesreća koje su se dogodile, a u kojima je bio uključen autopilot.

Izvršni direktor Elon Musk cijelo vrijeme tvrdi da nesreće ne mogu biti krivnja tvrtke jer podaci koji se izvuku iz računala uvijek pokazuju da autopilot nije bio aktivan u trenutku sudara.

Komentirajte prvi

New Report

Close