Prihodi pali, dobit spasila
 prodaja obrade transakcija

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2020. u 21:59

Zaustavljena ekonomska aktivnost srezala poslovanje talijanske
banke Intese Sanpaolo, uz stagnaciju prihoda od kamata

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju. Intesini operativni prihodi potonuli su 11,5 posto, na 4,13 milijardi eura. Neto prihodi od kamata gotovo su stagnirali u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 1,75 milijardi eura.

Prvi obustavili naplatu

Neto prihodi od naknada i provizija smanjili su se 11,2 posto, na 1,74 milijarde eura, zbog smanjenih komercijalnih bankovnih i aktivnosti upravljanja imovinom u vrijeme pandemije. Prihod od poslovanja s osiguranjem skočio je pak za petinu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 367 milijuna eura. Neto prilagodbe kredita porasle su s prošlogodišnjih 554 milijuna na 1,39 milijardi eura, a iznos uključuje 880 milijuna eura namijenjenih za očekivane posljedice pandemije bolesti COVID-19, stoji u priopćenju. U banci ističu da su prvi u Italiji obustavili naplatu kredita u vrijeme pandemije, prije no što je na snagu stupio odgovarajući zakon kojim vlada u Rimu nastoji olakšati financijski teret građanima i kompanijama u vrijeme pandemije.Intesa je poduzećima osigurala do 50 milijardi eura novih kredita kako bi se zaštitila radna mjesta i osiguralo plaćanje u koronakrizi, ističe se u priopćenju. Bančina neto dobit porasla je 16 posto, na 1,4 milijarde eura zahvaljujući 1,1 milijarde eura prihoda od prodaje poslovanja s obradom transakcija građana Nexiju. Prihod je iskorišten za povećaje rezervacija za gubitke po kreditima zbog pandemije koronavirusa.

Bolja adekvatnost kapitala

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 14,9 posto i bila je za 0,9 postotnih bodova viša nego na kraju prošle godine. Intesa je prije dva tjedna konačno dobila bitku za preuzimanje UBI-ja, najzdravije talijanske banke srednje veličine, što će joj pomoći da se uspne na sedmo mjesto na ljestvici vodećih banaka u eurozoni, s fokusom na upravljanje imovinom i osiguranje. Spajanje je najveće u Europi u proteklih deset godina i pomoći će grupi da izgradi veću ulogu u zoni primjene zajedničke europske valute, poručili su iz Intese.

Intesa očekuje da će ove i iduće godine na razini grupe ostvariti neto dobit od minimalno tri odnosno 3,5 milijardi eura, kada se isključe rezultati UBI-ja. Od 2022. nadalje godišnja neto dobit koja bi uključivala rezultate UBI-ja trebala bi iznositi minimalno pet milijardi eura, dodaju u talijanskoj banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close