Preporod McDonald’sa nastavit će šef za Ameriku

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2019. u 22:01
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Steve Easterbrook smijenjen zbog veze sa zaposlenicom.

Za četiri godine udvostručio je vrijednost kompanije unatoč sve snažnijoj konkurenciji, ali to nije “spasilo” Stevea Easterbrooka od smjene sa čela McDonald’sa. Kompanija je objavila, ne navodeći detalje, kako je Easterbrook smijenjen zbog održavanja veze s jednom zaposlenicom.

Interna zabrana ljubovanja

Naime, interna pravila kompanije zabranjuju vodećim ljudima održavanje romantičnih veza s izravno i neizravno podređenim zaposlenicima. Upravni odbor stoga je procijenio da je 52-godišnji glavni izvršni direktor “pokazao lošu procjenu” u vezi uključenosti u tu vezu. Steve Easterbrook je u elektroničkoj poruci zaposlenicima kazao kako je počinio grešku dodavši da se slaže s odlukom odbora kako je vrijeme da krene dalje. Prema najavi glasnogovornika McDonald’sa, iznos otpremnine s kojom će Easterbrook otići bit će otkriven ovaj tjedan.

 

5,9milijardi

iznosila je lanjska dobit kompanije

No, prema pisanju Wall Street Journala, ovaj razvedeni otac troje djece neće ostati praznih ruku. Kako je rasla cijena McDonald’sove dionice, tako se povećavala i njegova plaća s bonusima. Vrhunac je dosegnut 2017. kada je kormilaru najpoznatijeg svjetskog lanca restorana brze hrane isplaćeno ukupno 21,8 milijuna dolara. Prošle godine dobio je za svoj rad 15,9 milijuna dolara. Easterbrookov odlazak do sada je najznačajnija smjena u korporativnoj Americi u posljednjih nekoliko godina zbog održavanja neprikladnih veza sa zaposlenicima. Rezultat je to jačanja pokreta #MeToo koji je putem društvenih mreža osvijestio javnost o negativnim posljedicama seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Zbog kršenja internih pravila o vezama sa zaposlenicima nakon provedene istrage u lipnju 2018. ostavku je dao izvršni direktor Intela Brian Krzanich. Pomalo ironično, Stevea Easterbrooka neprofitna organizacija Catalyst koja promiče stvaranje radnih mjesta za žene proglasila je “Prvakom promjene među izvršnim direktorima”. Valja podsjetiti kako je javna tajna da seks-skandali u McDonald’su, kako na višim pozicijama, tako i u restoranima, nisu novost. Skupine za zaštitu prava radnika koji djeluju u kompaniji – Fight for $15 i Union – objavili su kako je jasno da je McDonald’sova korporativna kultura “trula od vrha do dna”.

“Kompanija treba biti potpuno transparentna oko Easterbrookva otkaza i svakog drugog odlaska direktora povezanog s tim problemom”, prenosi Fuinancial Times. Podsjetimo, Easterbrook je britanski državljanin rođen u Watfordu pored Londona, a u McDonald’su se zaposlio 1993. godine. Uspinjući se na hijerarhijskoj ljestvici došao je 2006. do čelne pozicije britanske podružnice, a nakon toga postaje predsjednik poslovanja u sjevernoj Europi koje broji 1800 restorana. Iz McDonald’sa odlazi 2011. kako bi vodio Pizza Express, a kasnije Wagamamu. Time je postao jedan od rijetkih vodećih ljudi McDonald’sa koji je imao iskustvo vođenja i drugih lanaca brze hrane.

U McDonald’s se vraća 2013. preuzevši poziciju glavnog brend direktora, a dvije godine kasnije postaje i glavni izvršni direktor. Gledano iz financijske perspektive, ne može se reći da je Easterbrookov mandat bio neuspješan. Najvidljiviji pokazatelj, vrijednost kompanije na burzi, udvostručena je od 2015. na sadašnju cijenu dionice od 194 dolara. Za ovu godinu kompanija bilježi porast vrijednosti od dodatnih 9,2 posto. Pokrenuo je preoblikovanje 14.000 restorana uključujući i uvođenje digitalnih kioska za naručivanje, mobilno naručivanje te usluge “plati i pokupi”, a ušao je i u partnerstvo sa servisima za dostavu hrane, poput Uber Eatsa.

Prvo razočaranje

Tijekom Easterbrookova mandata kompanija je prodala dobar dio vlastitih restorana franšizerima, pa je trenutno više od 90 posto lokala u vlasništvu franšizera. Takva je strategija podigla profitabilnost, ali je snizila prihode uslijed računovodstvenih razlika. Prošle godine ostvareni su ukupni prihodi od 21,02 milijarde dolara što je 8 posto niže nego godinu ranije. Međutim, neto dobit od 5,9 milijardi dolara bila je 14 posto viša. Ulaganja u preobrazbu restoranu i širenje dostave rezultirali su prošlog mjeseca prvom procjenom poslovnih rezultata ispod očekivanja analitičara u posljednje dvije godine.

Naime, kompanija je upozorila da će neto dobit u trećem tromjesečju biti dva posto manja. Konačni rezultat bit će poznat danas kada bude objavljeno financijsko izvješće. Ovakvi poslovni rezultati ostvareni su unatoč rastućoj konkurenciji Burger Kinga i KFC-a koji se ne libe inovacija, poput burgera od zamjenskog mesa. Takvu dinamiku poslovnih rezultata morat će zadržati Easterbrookov nasljednik, Chris Kempczinski, dosadašnji šef McDonald’sovog američkog poslovanja. Kempczinski je bio jedan od Easterbrookovih najbližih suradnika.

U svojoj poruci zaposlenicima novi je čelnik kompanije najavio kako očekuje nastavak plana rasta s fokusom na potrošače. Joe Erlinger, predsjednik međunarodnih tržišta, preuzet će poziciju šefa matičnog tržišta i tako popuniti kadrovsku križaljku.

Komentirajte prvi

New Report

Close