Prekinut štrajk u Adriadieselu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2014. u 17:43
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Radnici Adriadiesela vratili su se danas popodne strojevima i tako do kraja sljedećeg tjedna prekinuli štrajk, što je rezultat dogovora s Nadzornim odborom čija je sjednica održana danas u Karlovcu.

Radnici Adriadiesela vratili su se danas popodne strojevima i tako do kraja sljedećeg tjedna prekinuli štrajk, što je rezultat dogovora s Nadzornim odborom čija je sjednica održana danas u Karlovcu.

Predsjednik Radničkog vijeća Vlatko Benković, koji je i član Nadzornog odbora, potvrdio je za Hinu da su se radnici vratili strojevima i prihvatili uvjet Karlovačke banke kao ulagača da se prekine štrajk kako bi u pregovorima za novi posao na ruskom tržištu imali jaču pregovaračku poziciju.

"Izašli smo u susret tom zahtjevu za opstanak firme, ali smo se jasno dogovorili da je prekid štrajka na snazi do kraja drugog tjedna, do kada očekujemo ili nove odluke o vlasništvu ili ugovore za novi posao", rekao je Benković.

Mario Bubaš, član Nadzornog odbora u ime države, koja je u vlasništvu 32,23 posto Adriadiesela, rekao je za Hinu da je stigla ponuda Karovačke banke te je Nadzorni odbor na temelju toga obećao radnicima da će se pokušati ugovoriti novi poslovi.

Na pitanje što je bit dogovora, Bubaš je odgovorio kako je to još poslovna tajna, ali će Adriadiesel uz pomoć Karlovačke banke imati neusporedivo veće izglede da dobije posao na natječaju na ruskom tržištu nego ako ne radi.

O novcu i uvjetima ne mogu još govoriti, rekao je, dodajući kako može reći da će Adriadiesel opstati ako prođu prihvaćeni plan i koncept. "Do tada je važno da se nastavi proizvoditi pa da se može isporučiti i fakturirati roba koja je pred samim završetkom, a stajala je zbog štrajka još od 6. ožujka", istaknuo je Bubaš.

Na pitanje je li i dalje riječ o ponudi koja podrazumijeva da Karlovačka banka dobije upravljačka prava nad Adriadieselom, Bubaš je odgovorio kako to više ne zovu upravljačkim pravima, nego osiguranjem.

"Mi vlasnici suglasno smo založili sve svoje vlasničke pakete da bi se Kaba za svoja ulaganja u Adriadiesel mogla naplatiti i preko dionica sadašnjih vlasnika, ako bude trebalo", rekao je.

Vlasnici Adriadiesela su Republika Hrvatska s 32,23 posto udjela, Jadranska ulaganja s 29,17 posto, Uljanik s 27,97 posto vlasništva, a suvlasnici su još grad Karlovac s 5,01 i TDM Brodosplit s 5,42 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close