Poznati njemački proizvođač baterija u problemima

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2024. u 14:16
Foto: Reuters

U četvrtak navečer kompanija je objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila, u svim segmentima, dodavši da razgovara s vjerovnicima i ulagačima.

Posrnuli njemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od ulagača i banaka, zaključivši da predloženi plan restrukturiranja “više nije adekvatan” za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine.

Varta je lani s većinskim dioničarem, austrijskim poduzetnikom Michaelom Tojnerom, i s bankama dogovorila temeljito restrukturiranje. Tojner je u tvrtku ubrizgao dodatnih 50 milijuna eura, a banke su ublažile uvjete kreditiranja i produljile ugovore kako bi se Varta financijski stabilizirala, podsjeća agencija dpa.

U četvrtak navečer kompanija je objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila, u svim segmentima, dodavši da razgovara s vjerovnicima i ulagačima.

Vartu su uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i kibernetički napad u veljači, otežavši pokušaje restrukturiranja poslovanja.

Potražnja za malim litij-ionskim baterijskim ćelijama za proizvode poput slušalica uvelike oscilira, a neočekivano je oslabila i potražnja za sustavima pohrane energije proizvedne u solarnim instalacijama.

Kompanija se žali i na niske cijene konkurenata u segmentu sustava za pohranu energije i na kontinuirane probleme u opskrbnim lancima.

Da stvar bude još gora, hakeri su u veljači napali Vartine računalne sustave i paralizirali proizvodnju na više tjedana.

Ekonomske posljedice kibernetičkog napada još nije moguće procijeniti, priopćila je Varta, odgodivši prezentaciju konsolidiranih financijskih izvješća za 2023. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close