Poslovanje bolje od očekivanja i pad dobiti prije oporezivanja veći od očekivanja zbog teških vanjskih okolnosti

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2024. u 15:27
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

MOL Grupa zabilježila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 1,936 milijardi dolara, što je smanjenje od 36 % u usporedbi s 2022. godinom, uzrokovano teškom makroekonomskom klimom, turbulentnom naftnom industrijom, kaotičnim poreznim politikama i državnim mjerama.

MOL Grupa objavila je danas svoje financijske rezultate za 2023. godinu te za četvrto tromjesečje 2023. Zbog geopolitičkih napetosti, kaotične industrije i makro okruženja te nepredvidljivih poreznih politika i državnih mjera, MOL-ova dobit prije oporezivanja pala je za 36 % u usporedbi s 2022. godinom, na 1,936 milijardi dolara. Kompanija je ostvarila čistu CCS EBITDA za cijelu godinu u iznosu od 3,1 milijarde dolara, premašivši ažurirana očekivanja. Na temelju opreznih i promišljenih kapitalnih ulaganja te snažnog generiranja operativnog novčanog toka, pojednostavljeni slobodni novčani tok iznosio je 1,678 milijardi dolara. Čista CCS EBITDA Grupe u četvrtom tromjesečju 2023. iznosila je 992 milijuna dolara, što predstavlja smanjenje od osam posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. MOL očekuje da će u 2024. ostvariti dobit prije oporezivanja u iznosu od oko 1,6 milijarde dolara te EBITDA-u u iznosu od oko tri milijarde dolara.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „Zbog izvanrednih, teških vanjskih okolnosti, naša dobit prije oporezivanja smanjila se u 2023. godini. To nije iznenađenje nakon godine kojom su dominirale geopolitičke, makroekonomske i industrijske napetosti i u kojoj su se nastavili značajni dodatni pritisci regulatornog i poreznog okruženja. Unatoč tim izazovima, poslovali smo bolje od očekivanja zahvaljujući našoj izvanrednoj operativnoj i troškovnoj učinkovitosti te opreznim investicijskim politikama, čime smo uspjeli kompenzirati utjecaje vanjskog okruženja. Izazovi s kojima smo se suočili u 2023. učinili su nas još odlučnijima u ostvarenju uspjeha, jačajući našu ambiciju za nove iskorake; dodavanje gospodarenja otpadom u naš portfelj ojačalo je naš integrirani poslovni model i pruža savršenu osnovu i zamah našem rastu i razvoju. Nastavljamo našu pametnu tranziciju, pridonoseći istovremeno održivosti i konkurentnosti. Uz naše perspektivne niskougljične i zelene investicijske projekte, aktivno razvijamo industrijsku kulturu naše regije i jačamo energetski suverenitet srednje i istočne Europe.”

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga za 2023. godinu dosegnula je 1,328 milijardi dolara, što predstavlja pad od 41 % u odnosu na 2022. zbog normalizacije rafinerijskih marža i slabog petrokemijskog okruženja, zajedno s pretjeranim izvanrednim porezima koji su se samo djelomično mogli nadoknaditi većim obujmom proizvodnje i prodaje. MOL Grupa nastavila je s investicijskim projektima u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, promičući svoje ciljeve održavanja dominantne regionalne uloge u tradicionalnoj djelatnosti rafinerija i marketinga te preobrazbe u fleksibilnu i održivu kompaniju u kemijskoj industriji. Istovremeno, u četvrtom tromjesečju 2023. čista CCS EBITDA iznosila je 456 milijuna dolara, što je smanjenje od tri posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, a uzrokovano je padom rafinerijskih marža i sezonski nižim količinama. Unatoč blagom porastu u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, petrokemijske marže ostale su slabe, a petrokemijska EBITDA ostala je u minusu, čime je ostvarila negativan utjecaj na EBITDA-u za cijelu 2023. godinu.

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina za 2023. godinu iznosila je 953 milijuna dolara, što predstavlja smanjenje od 57 % u usporedbi s 2022. godinom. Godišnji pojednostavljeni slobodni novčani tok pao je na 587 milijuna dolara, uglavnom kao rezultat nižih cijena ugljikovodika. Proizvodnja je iznosila ukupno 90,4 mboepd u cijeloj godini, što je izvanredno postignuće zahvaljujući kojem su razine proizvodnje premašile cilj za 2023. godinu unatoč objektivnim poteškoćama na polju Shaikan u iračkom Kurdistanu. Dobri rezultati u Mađarskoj također su pridonijeli poboljšanju proizvodnje i ispunjenju očekivanja postavljenih od strane država na lokalnoj razini. U četvrtom tromjesečju 2023. godine proizvodnja je iznosila 91,5 mboepd, što je povećanje od 4,7 mboepd u odnosu na prethodno tromjesečje, s obzirom na to da su dovršetak planiranih remonata u postrojenjima za obradu i proširena prava na polju ACG pomogli u povećanju proizvodnje. Kao rezultat toga, u četvrtom tromjesečju 2023. EBITDA je skočila za 92 % na 375 milijuna dolara u odnosu na prethodno tromjesečje, također potpomognuta nešto višim cijenama ugljikovodika i ukidanjem posebnog režima rudarskih renta u Mađarskoj. Ostala značajna događanja su prve količine plina proizvedene na polju u suvlasništvu MOL-a u Kazahstanu, s dodatnim proizvodnim kapacitetom koji će biti pušten u rad u drugoj polovici 2024. godine te nove geotermalne koncesije dodijeljene MOL Grupi u Mađarskoj i Hrvatskoj.

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima porasla je za 61 % u četvrtom tromjesečju 2023. godine u usporedbi s istim razdobljem lani te je dosegnula 144 milijuna dolara zahvaljujući izvanrednom rezultatu koji omogućuje stalno poboljšanje marža i ukidanju ograničenja na cijene goriva u Mađarskoj i Hrvatskoj. Prva godina djelovanja u Poljskoj nakon akvizicije Lotosovih benzinskih postaja u prosincu 2022. godine, uz dodavanje mreže OMV-a Slovenija regionalnom portfelju MOL Grupe, omogućila je prodaju dodatnih 260 milijuna litara goriva u četvrtom tromjesečju 2023., što je dovelo do ukupnog rasta prodaje goriva od 10 % između četvrtog tromjesečja 2022. i četvrtog tromjesečja 2023. Djelatnost Usluga kupcima postigla je izvanredne rezultate i u poboljšanju marža ne-goriva, s povećanjem od 32 % tijekom istog razdoblja. Rezultatu su pridonijele i odlična prodaja proizvoda iz gastronomske ponude te prehrambenih proizvoda, što predstavlja uspješan nastavak uvođenja kategorije ne-goriva. Broj prodanih kava porastao je za 20 %, uz povećanje od 48 % u broju prodanih hot-dogova, dok je prodaja sendviča porasla za 52 %. Osim bogate ponude, uzlaznom trendu pripomogla je i stalna ekspanzija digitalnih popusta te program vjernosti MOL MOVE i kontinuirana integracija proširene prodajne mreže u Poljskoj i Sloveniji u koncepte Fresh Corner i Gastro.

Gospodarenje otpadom, u skladu s dodijeljenom koncesijom, u Mađarskoj je pokrenuto u srpnju 2023. godine od strane kompanije MOHU, koja je preuzela i osigurala neometanu uslugu odvoza otpada i naplatu te ostvarila EBITDA-u od 37 milijuna dolara u 2023. Uvođenje sustava povratnih naknada predstavlja još jedno važno postignuće koje zahtijeva značajna kapitalna ulaganja, uz postavljanje približno 2000 strojeva u suradnji s trgovačkim lancima; to će uvelike pomoći Mađarskoj da ispuni zahtjeve EU-a. Započela je i provedba ulaganja u prvo MOL-ovo odlagalište otpada, uz pripreme za gradnju još devet odlagališta, tri pretovarne stanice i tri sortirnice otpada. Ukupna kapitalna ulaganja od 63 milijuna dolara, uključujući kupnju 200.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, stavljaju dodatan naglasak na MOL-ovu namjeru da dodatno poboljša reputaciju značajnim razvojem kružnog gospodarstva, za početak u Mađarskoj.


Komentirajte prvi

New Report

Close