Poslovanje američkog tehnološkog kvarteta: Ne znaju za krizu, nadmašili su sva očekivanja

Autor: Tomislav Pili , 31. srpanj 2020. u 10:54
FOTO: REUTERS/File Photos/File Photo

Prvi put u povijesti njihova ukupna tržišna kapitalizacija prešla iznos od 5 bilijuna dolara.

Četiri najveće američke tehnološke kompanije ne znaju za krizu, ako je suditi po financijskim izvješćima za drugo tromjesečje koja su nadmašila očekivanja analitičara. Samo dan nakon što su čelni ljudi Amazona, Applea, Facebooka i Googlea odgovarali na pitanja kongresnika o zloupotrebi tržišne moći, objava poslovnih rezultata izbrisala je zabrinutost investitora oko mogućih regulatornih problema i donijela je skok njihove burzovne vrijednosti za 230 milijardi dolara. Time je prvi put u povijesti njihova ukupna tržišna kapitalizacija prešla iznos od 5 bilijuna dolara.

Apple je jučer objavio rast prihoda u svim segmentima poslovanja i u svim područjima svijeta u kojima prodaje svoje proizvode, ponajviše zbog rastućeg trenda rada od kuće uslijed pandemije koronavirusa što je tržište motiviralo na veće korištenje Appleove lepeze proizvoda i usluga. Tehnološki div zabilježio je prihode od 59,7 milijardi dolara i dobit po dionici od 2,58 dolara. Za ilustraciju, analitičari su očekivali prihode od 52,25 milijardi dolara i dobit od 2,04 dolara po dionici. Što se tiče prodaje najznačajnijeg proizvoda, iPhonea, kompanija iz Cupertina objavila je prihode od 26,4 milijarde dolara, čak 4 milijarde dolara iznad prognoza financijaša. Prodaja u segmentu usluga, poput iClouda i Apple Musica, rasla je gotovo 15 posto na 13,16 milijardi dolara. Objava izvješća rezultirala je rastom cijene Appleove dionice za 6 posto čime je dosegla rekordni iznos od 400 dolara.

Cijena dionica Amazona porasla je za 5 posto nakon što je objavio najveću dobit u svojoj 26-godišnjoj povijesti s obzirom da je internetska prodaja tijekom pandemije zabilježila značajan skok. Kompanija je objavila da su joj prihodi na godišnjoj razini skočili 40 posto na 88,9 milijardi dolara. Prihodi od internetske prodaje narasli su 48 posto dosegnuvši 45,9 milijardi dolara dok su prihodi od usluga računalstva „u oblaku“ u podružnici Amazon Web Services uvećani 29 posto i iznose 10,8 milijardi dolara. Ipak, u tom je segmentu Amazonov rezultat podbacio u odnosu na očekivanja analitičara koji su prognozirali 10,95 milijardi dolara prihoda, prema podacima Refinitiva. Analitičar Patrick Moorhead izjavio je za Reuters kako su prihodi AWS-a nastavili rasti, ali po sporijoj stopi. Rezultate je komentirao i osnivač i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos kazavši kako je ovo bilo „još jedno vrlo neuobičajeno tromjesečje“.

Vrijednost Facebooka na burzi je skočila 7 posto nakon što je najveća društvena mreža objavila rast prihoda od 11 posto na 18,7 milijardi dolara. To je doduše najsporiji rast Facebookovih prihoda ikada, ali je značajno iznad očekivanja o 3-postotnom rastu. Prihodi od prodaje oglasa, vodećeg izvora prihoda kompanije, uvećani su 10 posto na 18,3 milijarde dolara s obzirom da su zbog pandemije korisnici provodili više vremena na internetu, a kompanije su se pojačano okrenule e-trgovini. Mjesečni broj aktivnih korisnika narastao je na 2,7 milijardi, nešto bolje od prognoza od 2,6 milijardi. Što se tiče rezultata bojkota kojem se pridružilo oko 1100 kompanija – među njima i neki od najvećih Facebookovih oglašivača – društvena mreža je u prva tri tjedna srpnja zabilježila rast oglašivačkih prihoda od 10 posto, što je u skladu sa stopom zabilježenom u drugom tromjesečju.

Googleovi oglašivački prihodi oporavili su se tijekom drugog tromjesečja, nakon potonuća u ožujku. Ipak, prihodi krovne kompanije, Alphabeta, niži su za dva posto što je prvi kvartalni pad u 16 godina koliko kompanija kotira na burzi. Alphabetova dobit dosegla je gotovo 7 milijardi dolara odnosno 10,13 dolara po dionici. To je iznad očkivanja o prihodima od 5,6 milijardi dolara i dobiti od 8,29 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close