Popularni puder za bebe može uzrokovati rak, tvrtka pristala na golemu nagodbu

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2023. u 12:18
FOTO: REUTERS/Lucas Jackson

Tvrtka Johnson & Johnson (J&J) pristala je platiti 8,9 milijardi dolara za nagodbu desetaka tisuća tužbi koje tvrde da je talk u njihovom dječjem puderu i drugim proizvodima uzrokovao rak.

J&J je u utorak ponovio da su njegovi proizvodi od talka sigurni i da ne uzrokuju rak. Odvjetnici tvrtke rekli su da tvrdnje o talku nemaju znanstvenu vrijednost i optužili su tužitelje da nastoje izvući veliku financijsku korist.

Sporazum je uslijedio nakon presude žalbenog suda iz siječnja kojom se poništava kontroverzni stečajni manevar J&J-a, piše Reuters.

Naime, J&J je nakon neuspješnog prvog pokušaja bankrota, napravio podjelu tvrtke na dvije, a zatim pokušao prebaciti odgovornost eventualne presude na jednu od njih. Nova podružnica koja je preuzela odgovornost, proglasila je bankrot gotovo odmah nakon što je osnovana, prenosi N1.

Odvjetnici tužitelja opisali su to kao zlouporabu stečajnog sustava od strane multinacionalnog konglomerata s tržišnom kapitalizacijom većom od 400 milijardi dolara koji je u maloj opasnosti da ostane bez novca ako plati žrtvama raka.

J&J i njegova podružnica tvrdili su da je bankrot služio većem dobru za sve strane, uključujući i tužitelje. “Restrukturiranje bi moglo isporučiti isplate nagodbe poštenije, učinkovitije i pravičnije od “lutrije” koju nude sudovi, gdje neki parničari dobivaju velike nagrade, a drugi dobivaju ništa”, rekli su.

U utorak je američki stečajni sudac Michael Kaplan u New Jerseyju odbacio prethodni bankrot nove podružnice.

Istraga Reutersa iz prosinca 2018. otkrila je da je J&J desetljećima znao za testove koji pokazuju da njegov talk ponekad sadrži kancerogeni azbest, ali je te informacije skrivao od regulatora i javnosti. J&J je priopćio da su njegov dječji puder i drugi proizvodi od talka sigurni, da ne uzrokuju rak i da ne sadrže azbest.

Tvrtka je 2020. godine objavila da će prestati prodavati svoj dječji puder s talkom u SAD-u i Kanadi zbog, kako je nazvala, “dezinformacija” o proizvodu, a kasnije je objavila svoju namjeru da ukine prodaju diljem svijeta 2023. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close