Popularna tehnološka kompanija već je godinama na rubu propasti. Je li spas konačno stigao?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2023. u 13:17
Foto: Unsplash

Konglomerat je zbog lošeg poslovanja revidirao prognozu za cijelu poslovnu godinu koja će biti zaključena krajem ožujka ove godine.

Uprava japanske Toshibe prihvatila je ponudu za kupnju od konzorcija predvođenog tvrtkom Japan Industrial Partners (JIP). U Toshibi, koja ima više od 140 godina povijesti, nadaju se da je ovo kraj njihovih poslovnih problema koji su ih mučili u posljednjem razdoblju.

Ponuda za kupnju Toshibe, koja je osnovana 1875. godine kao proizvođač telegrafske opreme, vrijedna je oko 14 milijardi eura, prema informacijama japanskog lista Nikkei, prenosi Bloomberg.

Toshiba je zabilježila neto gubitak od 118 milijuna eura u tromjesečju između listopada i prosinca 2022., nakon što je u istom razdoblju godinu ranije ostvarila neto dobit od 389,4 milijuna eura. Koncern već nekoliko godina potresaju afere, financijski problemi i odlasci osoblja.

Kao što je Toshiba objavila sredinom veljače, operativna dobit u promatranom razdoblju smanjena je na godišnjoj razini za 87,5 posto na 37,5 milijuna eura, a prodaja za 4,2 posto na 5,5 milijardi eura. Dijelom su lošije brojke navodno rezultat manje potražnje za Toshibinim elektroničkim uređajima, javlja STA.

Konglomerat je zbog lošeg poslovanja revidirao prognozu za cijelu poslovnu godinu koja će biti zaključena krajem ožujka ove godine. Očekuje se da će operativna dobit ostati na 671,3 milijuna eura, a prodaja na 23,5 milijardi eura. Time je obje brojke smanjio za postotak u odnosu na studenu prognozu.

Istodobno, Toshiba je objavila da glavni izvršni direktor Goro Yanase podnosi ostavku zbog neadekvatnog upravljanja troškovima odjela za zabavu.

Toshiba se dugo smatrala japanskim simbolom napredne tehnologije i ekonomske moći, no posljednjih se godina našla u velikim problemima.

U travnju prošle godine, temeljem odluke dioničara, objavila je da odustaje od plana podjele na dva dijela, a u veljači je objavila da je dobila ponudu za otkup od konzorcija predvođenog Japan Industrial Partners (JIP).

Komentirajte prvi

New Report

Close