Popularna taksi služba uvodi promjenu koja će iznenaditi mnoge i riješiti najveći problem

Autor: Poslovni.hr , 01. prosinac 2019. u 09:48
Foto: Getty Images

Želi da se korisnici osjećaju kao da su “upaljena svjetla” kada su u Uberu.

Uskoro će i Uberovi vozači i putnici imati mogućnost snimanja zvuka tijekom vožnje.

Prema internim Uberovim komunikacijama koje je pregledao The Washington Post, cilj nove značajke je povećati sigurnost.

Taj potez se može se protumačiti kao potez kompanije koja se brine za svoje korisnike, ali i pri tom koja štiti vlastite interese.

Uber će novu značajku vožnje predstaviti u nekoliko gradova u Meksiku i Brazilu u prosincu. Prije nego što će ga tvrtka moći predstaviti u Sjedinjenim Državama, morat će smisliti kako izbjeći kršenje zakona o pristanku koji se mogu razlikovati ovisno o državi, pisalo je u e-poruci kompanije koju je pregledao The Post.

Značajka neće reći vozačima i putnicima ako je drugi odlučio snimiti određenu vožnju. Umjesto toga, Uber će korisnicima objaviti upozorenje o mogućnosti snimanja u područjima koja testiraju značajku.

"Kada se putovanje završi, korisnika će se pitati je li sve u redu i moći će prijaviti sigurnosni incident i poslati zvučni snimak Uberu", napisao je izvršni direktor Ubera u poruci. "Šifrirana zvučna datoteka poslana je Uberovim agentima za korisničku podršku koji će je koristiti za bolje razumijevanje incidenta i poduzimanje odgovarajućih mjera."

Nepoštivanje putnika i tužbe

Sachin Kansal, šef Uberovih proizvoda za sigurnost, rekao je The Post u intervjuu da se kompanija nada da će ova značajka vozačima i putnicima pružiti osjećaj da su "upaljena svjetla" kad su u Uberu.

"To vodi sigurnijoj interakciji na platformi", dodao je.

Nepoštivanje putnika od strane vozača dugo je bilo trn u oku kompanije, a na kraju je primila i optužbe od seksualnog uznemiravanja do silovanja – pa čak i nasilne smrti. Post je tijekom eksplozivne istrage u rujnu utvrdio da je glavna svrha internog odjela sigurnosti tvrtke zaštititi Uber od odgovornosti – ne nužno i zaštititi putnike.

Zato je očito kako Uber može imati koristi od audio snimaka vožnje. Ako je vozač lažno optužen za loše ponašanje, snimka bi mogla biti dragocjen dokaz koji ih oslobađa – ili, ako se vozač ponašao neprimjereno, snimanje bi moglo pomoći da ga pozove na individualnu odgovornost i smanji tvrtki pravne troškove postupka.

Saznanje da je putnik možda odabrao snimanje vožnje možda bi čak bilo samo dovoljno za  odvraćanje vozača da se ponašaju neprimjereno.

Komentirajte prvi

New Report

Close