Ponižavanje radnika u SAD-u razljutilo dioničare DT-a

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. siječanj 2016. u 07:35
Foto: DPA/PIXSELL

T-Mobile US na meti zbog postupaka prema zaposlenicima>

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) našao se pod pritiskom dioničara, ali i politike zbog postupanja prema zaposlenicima unutar svoje američke podružnice T-Mobile US. Radi se o najvećoj podružnici DT-a koja se u dvije godine rapidno proširila na američkom teritoriju.

T-Mobile US s ukupno 45.000 radnika suočen je s optužbama sindikata Communications Workers of America (CWA) koji upozorava na nezakonite metode rada. Povrede prava odnose se na zabrane sindikalnog organiziranja, zabrane otkrivanja detalja o plaći, otkrivanja medijima detalja iz radne okoline i zabranu traženja pomoći od kolega za prikupljanje dokaza u disciplinskom postupku.

 

45tisuća

zaposlenika broji DT-ova američka podružnica

Tu je još i ograničavanje odlaska na toalet trudnicama te tjeranje zaposlenika s najnižom prodajnom statistikom na nošenje kape “za glupane”. Posljednji je primjer zabilježen u T-Mobileovom pozivnom centru u Chattanoogi, navodi Reuters. Nakon pritužbi sindikata CWA, sudac Nacionalnog odbora za radne odnose presudio je u ožujku da su brojne nacionalne politike T-Mobile US-a bile nezakonite. T-Mobile se žalio na dvije od 11 presuda o nezakonitoj praksi, ali je prihvatio odluke u preostalih devet. Tada je kazao da se presude u 11 slučajeva odnose samo na “tehničke probleme u zakonu”, dodavši da “nema navoda da su te politike utjecale na neke zaposlenike”.

Međutim, nakon potvrde postojanja nezakonitih praksi 25 članova američkog Kongresa uputilo je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel inzitirajući na zaštiti prava radnika u SAD-u. Slučaj je vladi u Berlinu prezentirao i njemački sindikat Verdi organiziravši potpisivanje peticije u njemačkom parlamentu kojom se od njemačkog ministra financija da osigura poštivanje prava radnika u T-Mobile US.
Oglasili su se i odvjetnici iz Washintonga i Berlina apelirajući na njemačku vladu, koja u DT-u drži trećinu udjela, da pritisne matičnu kompaniju.Dva su DT-ova dioničara najglasnija: APG Asset Management s 0,15 posto udjela te Norges Bank Investment Management (NBIM), četvrti najveći dioničar DT-a, s 1,6 posto udjela.

No, APG bi se mogao pokazati posebno radikalnim jer su 2011. godine iz sličnih razloga iz svog portfelja izbacili Wal-Mart. “Upravljanje ljudskim kapitalom za nas je vrlo važno”, poručila je APG-ova stručnjakinja za održivost, Anna Pot koja takvo što smatra važanim pokazateljem kvalitete upravljanja. Deutsche Telekom je uz argument o povjerljivosti navode o pobuni dioničara odbio komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close