Počela s radom nova razvojna banka BRICS-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2015. u 12:46
Foto: Reuters

Banku su osnovale zemlje članice BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, prenio je u utorak britanski BBC.

Skupina pet gospodarstava u nastajanju BRICS u utorak je pokrenula rad u svojoj Novoj razvojnoj banci (NDB) u kineskom gradu Šangaju, gdje je i njezino sjedište, izvijestile su inozemne agencije.

Banku su osnovale zemlje članice BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, prenio je u utorak britanski BBC.

Nova razvojna banka novac će pozajmljivati zemljama u razvoju kako bi im pomogla u financiranju infrastrukturnih projekata. Očekuje se da će banka prve zajmove početi odobravati početkom iduće godine.

Premda takvu banku smatraju svojevrsnom alternativom Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), iz skupine BRICS-a poručuju kako se ne radi o rivalu.

"Naš cilj nije suprotstavljati se postojećem sustavu kakav jest, već da taj sustav poboljšamo i nadopunimo na naš način", kazao je predsjednik NDB-a Kundapur Vaman Kamath.

Zemlje BRICS-a kritizirale su Svjetsku banku i MMF da zemljama u razvoju ne daju dovoljno glasačkih prava.

Otvaranje banke uslijedilo je dva tjedna nakon posljednjeg summita zemalja BRICS-a održanog u ruskom gradu Ufi, gdje se raspravljalo o završnim pojedinostima. Tom je prigodom ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako tih pet zemalja "ilustrira novi policentrični sustav međunarodnih odnosa".

Banka kreće s radom s početnim kapitalom od 50 milijardi dolara, a taj bi se iznos trebao u idućim godinama udvostručiti. Najveći dio toga kapitala omogućit će Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, koje je također predvodilo i uspostavu druge nove međunarodne banke, Azijske infrastrukturne razvojne banke sa sjedištem u Pekingu.

Prvo rotirajuće predsjedanje Novom razvojnom bankom bankom povjereno je Indiji, iz koje dolazi prvi bančin predsjednik Kundapur Vaman Kamath.

Osnivanje banke prvi je put predloženo 2012. godine, ali se njezino otvaranje dugo odgađalo zbog pregovora koji su se otegnuli oko pitanja vezanih uz upravljanje, financiranje i sjedište.

Komentirajte prvi

New Report

Close