Pivarski div uvodi veliku promjenu u proizvodnji

Autor: Darko Bičak , 17. ožujak 2023. u 10:05

Najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev (AB InBev) snažno zakoračio u energetiku

Tehnologija i zelena tranzicija sve jače ulaze su sve segmente industrije, a izuzetak nije niti ona pivarska koja bi mogla početi proizvoditi energiju. Tako najveća pivarska grupacija u svijetu, AB InBev, koja drži 25,7 posto svjetskog tržišta piva, kreće u proizvodnju energije – počinje proizvoditi vodik kao gorivo u svojoj pivovari Budweiser u Velikoj Britaniji.

Budweiser Brewing Group i Protium najavili su planove za korištenje obnovljivih izvora energije u pivovari Magor u Južnom Walesu za proizvodnju vodika za napajanje pogona još 2021. godine.
Projektom, koji bi trebao postati operativan 2024., izgradio bi se prvi veliki sustav za proizvodnju vodika u pivovari. Postojeći kapaciteti za proizvodnju vjetra i solarne energije na na toj lokaciji koristit će se za proizvodnju zelenog vodika u Protiumovu pogonu za proizvodnju vodika (HPF), koji se nalazi u blizini pivovare.

Postrojenje će uključivati skladište baterija i stanicu za punjenje vodikom za teška teretna vozila (HGV) i viličare. Predviđa se da će od 2027. uštedjeti približno 15.500 tona emisija ugljika godišnje, što je jednako uklanjanju 3300 automobila s cesta u Velikoj Britaniji. Korištenje tehnologije zelenog vodika pomoći će u općem cilju da pivovara postane ugljično neutralna. Budweiser već koristi 100% obnovljivu električnu energiju na toj lokaciji.

Globalno gledano, Budweiserova matična tvrtka, Anheuser-Busch InBev (AB InBev), ima ciljeve održivosti za 2025. koji uključuju da 100% svoje električne energije u njihovu poslovanju dolazi iz obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close