Pfizer bez profita prodaje lijekove siromašnima

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2022. u 11:42
Foto: Reuters

Izvršni direktor američke kompanije Albert Bourla rekao je da bi svi lijekovi koji se stavljaju na raspolaganje trebali biti od koristi.

Pfizer će sve svoje patentirane lijekove, uključujući Paxlovid za liječenje COVID-a i Ibrance protiv raka dojke, učiniti dostupnima po neprofitnoj cijeni u 45 najsiromašnijih zemalja svijeta, priopćio je u srijedu taj proizvođač lijekova. Tim zemljama nedostaje dobar pristup inovativnim lijekovima. Nekad je potrebno četiri do sedam godina dulje da novi lijekovi postanu dostupni u zemljama s niskim dohotkom, prema Bill & Melinda Gates Foundation, ako uopće postanu dostupni.

Pfizer je priopćio da njegov plan uključuje 23 patentirana lijeka i cjepiva u potpunom vlasništvu koja liječe zarazne bolesti, određene vrste raka te rijetke i upalne bolesti. Osim Paxlovida i Ibrancea, na popisu se nalazi cjepivo protiv upale pluća Prevnar 13, lijek za reumatoidni artritis Xeljanz te lijekovi za liječenje raka Xalkori i Inlyta. Cjepivo protiv COVID-a Comirnaty, razvijeno u suradnji s BioNTechom, također je na popisu.

Izvršni direktor američke kompanije Albert Bourla rekao je da bi svi lijekovi koji se stavljaju na raspolaganje trebali biti od koristi. Novi Pfizerovi lijekovi i cjepiva će također biti uključeni u portfelj lijekova po neprofitnoj cijeni, navodi se. U Pfizerov “Sporazum za zdraviji svijet” uključeno je 27 zemalja s niskim dohotkom i 18 zemalja s nižim dohotkom te pokriva većinu Afrike i veći dio jugoistočne Azije. Pet zemalja – Ruanda, Gana, Malavi, Senegal i Uganda – već su se obvezale na pridruživanje sporazumu koji je najavljen na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Pfizer je kritiziran zbog načina na koji je uveo svoje cjepivo protiv koronavirusa, a neke siromašnije zemlje čekale su mjesecima nakon što su najranije doze stigle u bogatije zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close