Pad dobiti banke HSBC neugodno iznenadio

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2020. u 21:59
Dobit banke iznosila je 
4,3 milijarde dolara REUTERS

Banka je, osim s financijskim padom uzrokovanim koronavirusom, suočena i s nizom drugih izazova.

Dobit najveće britanske banke HSBC prije poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u usporedbi s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine, objavili su u ponedjeljak britanski mediji. Pad dobiti puno je veći nego što su analitičari očekivali, što je posljedica HSBC-ove izloženosti lošim kreditima zbog posljedica koronakrize, dok se kamate kreću na niskim razinama. Iako HSBC ima sjedište u Londonu, više od polovine prihoda ostvaruje u Hong Kongu.

HSBC je priopćio da će u ovoj godini za loše zajmove izdvojiti između 8 i 13 milijardi dolara, jer očekuje da puno kompanija i zajmoprimaca neće moći otplaćivati kredite. To je više nego što je ranije očekivano, a loši krediti mogli bi i dodatno porasti u slučaju većeg gospodarskog pada nego što se očekuje, prenosi BBC. Banku pogađa i okruženje niskih kamatnih stopa zbog čega se smanjuju profitne marže banke na kredite.

Banka je, osim s financijskim padom uzrokovanim koronavirusom, suočena i s nizom drugih izazova. Trenutno je upletena u političku bitku zbog svoje potpore kineskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu. U lipnju je najveća britanska banka priopćila da će u sklopu velikog preustroja provesti plan ukidanja 35.000 radnih mjesta, od ukupno 235.000 na globalnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close