Otvoren MOL-ov Poliol kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. svibanj 2024. u 15:00
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL izvijestila je u četvrtak da je otvorila poliol kompleks vrijedan 1,3 milijarde eura u Tiszaujvarosu, kapaciteta oko 200.000 tona tog proizvoda godišnje, čime je MOL Grupa jedini subjekt u srednjoj i istočnoj Europi koji pokriva cijeli lanac vrijednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola. 

Ceremoniji otvaranja kompleksa, ujedno i završetka MOL-ove najveće investicije u organsku proizvodnju, bili su nazočni mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi i članica Uprave Thyssenkruppa Ilse Henne, izvijestili su iz kompanije.

MOL, Thyssenkrupp i Evonik IP potpisali su licencni ugovor u ljeto 2017., a kamen temeljac kompleksa položen je u rujnu 2019. Glavni dijelovi postrojenja prevezeni su u Tiszaujvaros između 2019. i 2020., uglavnom riječnim transportom, nakon čega je uslijedio dovršetak postrojenja za hidrogen peroksid, propilen oksid, poliol i propilen glikol. Uz četiri glavne tvornice, izgrađena je i pilot tvornica poliola, laboratorij za osiguranje kvalitete i, u Szazhalombatti, Centar za istraživanje i razvoj.

Mađarska vlada projektu je pridonijela sa 131,5 milijuna eura: 93,6 milijuna eura poreznog kredita za dobit, koji se može zatražiti nakon što investicija bude operativna, i 37,9 milijuna eura potpore za ulaganje temeljem pojedinačne vladine odluke.

Inače, poliol je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina koja se koristi u širokom rasponu industrija od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije. Poliuretan izrađen od poliola osnovni je materijal za mnoge trajne potrošačke proizvode iz svakodnevnog života.

“Ponosan sam što smo dovršili poliolni kompleks. Bio je to istinski međunarodni timski rad, sjajna suradnja koja je uključivala tisuće ljudi u proteklih šest godina, a koja nam je omogućila dovršetak najveće investicije MOL Grupe ikada, i možda najvećeg razvojnog projekta u modernoj Mađarskoj. Prešli smo dug put, ali je put koji je pred nama još duži, a cijeli lanac vrijednosti od prerade nafte do proizvodnje poliola je vratio na kartu europske kemijske industrije, što će je učiniti jednim od najvažnijih industrijskih središta u regiji”, rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL grupe.

Prema izračunima MOL-a, tvornica će financijskim rezultatima Grupe MOL pridonijeti s gotovo 150 milijuna eura godišnje, a dugoročno će zaposliti gotovo 300 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close