Otvaraju istragu protiv Ryanaira zbog ručne prtljage

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. rujan 2018. u 15:24
Foto: DPA/PIXSELL

Ručna je prtljaga “bitan element u prijevozu” i trebala bi biti uključena u cijenu karata, napomenuo je regulator.

Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv irskog niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanaira zbog odluke da putnicima naplaćuje ručnu prtljagu, prenose britanski mediji.

Ručna je prtljaga "bitan element u prijevozu" i trebala bi biti uključena u cijenu karata, napomenuo je regulator.

Od studenoga putnici će i dalje moći u zrakoplov unijeti malu osobnu torbu pod uvjetom da se može odložiti u prostor ispod sjedišta ali će im Ryanair naplaćivati devet eura za unos torbe težine od 10 kilograma.

Talijanskom regulator sumnja da nova mjera Ryanaira možda predstavlja nepoštenu prodajnu praksu budući da iskrivljuje konačnu cijenu karte i ne dopušta vjerodostojnu usporedbu sa cijenama drugih zrakoplovnih tvrtki, prenosi BBC.

"Bude li potvrđena sumnja da se u slučaju (naplate unosa) ručne prtljage radi o nepoštenoj prodajnoj praksi, Ryanair… će svim klijentima koji zabilježe neopravdane dodatne troškove morati isplatiti naknadu", navode u udruzi Codacons, obećavajući da će po potrebi ići i na sud.

U kolovozu su iz Ryanaira priopćili da tom odlukom nisu željeli zaraditi već "poboljšati točnost i smanjiti kašnjenja pri ukrcaju“.

Istraživanje američke konzultantske tvrtke za putovanja IdeaWorks pokazalo je pak da je irska zrakoplovna kompanija u proteklih 12 mjeseci na dodatnim naknadama, poput čekirane prtljage i izbora mjesta u zrakoplova, zaradila 1,7 milijardi funti.

To znači da su gotovo trećinu dobiti ostvarili od takozvanih "dopunskih prihoda".

Komentirajte prvi

New Report

Close