Oštar pad prihoda i dobiti njemačkog DHL-a

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2023. u 21:59
Foto: Reuters

U razdoblju od travnja do lipnja ove godine prihod grupe smanjio se za 16,4 posto, na 20,1 milijardu eura, prenosi Reuters.

Njemačka logistička i poštanska grupa DHL izvijestila je o oštrom padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod pritiskom smanjene potražnje za prijevozom tereta i nižih vozarina.

U razdoblju od travnja do lipnja ove godine prihod grupe smanjio se za 16,4 posto, na 20,1 milijardu eura, prenosi Reuters.

Najoštrije se smanjio prihod u djelatnosti međunarodnog prijevoza robe i špedicije, za 41 posto, dosegnuvši 4,84 milijarde eura. Vozarine su se spustile s visokih razina iz razdoblja pandemije, pritisnute slabijom osobnom potrošnjom širom svijeta, visokom inflacijom i nagomilanim zalihama, što znači manju zaradu za špediterske kompanije poput DHL-a, Kuehne+Nagela i danskog DSV-a, objašnjava Reuters.

“Svi smo znali da nas čeka normalizacija, nakon iznimne 2022. godine, i sada joj svjedočimo”, rekla je šefica financija DHL-a Melanie Kreis novinarima tijekom konferencijskog poziva. U DHL-ovom odjelu Nabavnih lanaca prihod je pak porastao za četiri posto, na 4,23 milijarde eura, zahvaljujući većem obujmu elektronske trgovine u Europi. DHL grupacija je zaključila tromjesečje s operativnom dobiti (EBIT) od 1,67 milijardi eura, što predstavlja smanjenje za 27 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Kompanija je ujedno povisila donju granicu planirane godišnje operativne dobiti, s razine od šest milijardi eura na 6,2 milijarde eura, potvrdivši gornju granicu od sedam milijardi eura. U “iznimnoj” 2022. godini iznosila je 8,44 milijardi eura.

“Uvjereni smo da ćemo ponovo povećati EBIT na srednji rok i generirati više od osam milijardi eura u normaliziranom gospodarskom okruženju”, rekla je Kreis, potvrdivši srednjoročne prognoze.

Komentirajte prvi

New Report

Close