Ostajemo li bez Facebooka i Instagrama? Evo u kojem slučaju bi se to moglo dogoditi

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2020. u 10:24
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Nedostatak sigurnog, provjerenog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka bi naštetio gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u Europi.

Facebook je upozorio da bi se mogao povući iz Europe ako irski povjerenik za zaštitu podataka provede zabranu dijeljenja podataka sa SAD-om nakon značajne presude Europskog suda utvrđene u srpnju da američke obavještajne agencije nisu imale dovoljno zaštitnih mjera. U sudskoj prijavi u Dublinu, Facebook-ov glavni savjetnik je napisao da bi provođenje zabrane tvrtku ostavilo nesposobnom za rad.

„U slučaju da Facebook podliježe potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika u SAD, nije jasno kako bi se u tim okolnostima mogle pružati Facebook i Instagram usluge u Europi“, izjavila je Yvonne Cunnane.

Facebook je porekao da je ovaj potez prijetnja, tvrdeći u izjavi da je to običan odraz stvarnosti. „Facebook ne prijeti povlačenjem iz Europe“, rekao je glasnogovornik. „Pravni dokumenti podneseni irskom visokom sudu utvrđuju jednostavnu stvarnost da se Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge oslanjaju na prijenos podatka između Europe i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama. Nedostatak sigurnog, provjerenog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka bi naštetio gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u Europi.“

Komentirajte prvi

New Report

Close