Orange i Vodafone najavljuju zajedničko ulaganje u Španjolskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2013. u 18:09
Foto: EPA/ANDY RAIN

Francuski Orange i britanski Vodafon uložit će do jedne milijarde eura u zajedničku optičku mrežu u Španjolskoj .

 Francuski Orange i britanski Vodafon uložit će do jedne milijarde eura u zajedničku optičku mrežu u Španjolskoj koja će dovesti ultrabrzi internet u šest milijuna domova, objavila su u srijedu dva telekomunikacijska operatera, dosadašnja konkurenta.

Dvije tvrtke nastoje razviti optičku mrežu kako bi konkurirale domaćoj Telefonici čiju mrežu koju koristi 2,2 milijuna domaćinstava. Trebat će im pritom suglasnost dosadašnjeg španjolskog monopolista za pristup priključcima za pojedinačna domaćinstva, čija bi gradnja bila vrlo skupa.

Orange, ogranak France Telecoma, objavio je da će zajedno s Vodafonom uložiti žalbu regulatoru ako Telefonica ne bude željela surađivati. Telefonica je poručila da je uvijek bila spremna na dogovor s drugim operaterima u Španjolskoj i na drugim tržištima.

Odluka o zajedničkom ulaganju donesena je nakon što je Orange u lipnju najavio gradnju optičke mreže. U međuvremenu je formirao pilot-projekt, iako kupcima još ne nudi ultrabrzi širokopojasni pristup Internetu.

"Konkurencija na španjolskom tržištu usluga vezanih za optičku mrežu još je uvijek jako manjkava i u konačnici bi na njemu mogao zavladati monopol ako se takvo stanje ne korigira", rekao je izvršni direktor španjolskog ogranka Orangea Jean-Marc Vignolles novinarima u Madridu.

Vodafone se proteklih mjeseci našao pod pritiskom da kupi fiksnu mrežu u Europi kako bi uspješnije konkurirao grupama poput Telefonice, u čijoj se ponudi za korisnike nalaze paketi usluga mobilne i fiksne telefonije, pristupa širokopojasnoj mreži i televizijskih programa.

Orange i Vodafone planiraju razvijati dvije komplementarne optičke mreže koje će obuhvatiti do tri milijuna zgrada u više od 50 španjolskih gradova. Spremne su prihvatiti i trećeg partnera u tom projektu.

Komentirajte prvi

New Report

Close