Nove sankcije Huaweiju donijele i nove glavobolje dobavljačima čipova

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2020. u 22:00
Analitičari smatraju da će sada biti uništeni Huaweijevi planovi o kupnji čipova od vanjskih dobavljača, Foto: Reuters

Proširenje zabrane na 38 podružnica kineskog telekomunikacijskog diva
dodatno će poremetiti globalne dobavne lance u tehnološkoj industriji, smatraju inozemni analitičari.

Osim što će još jednom poremetiti globalne dobavne lance u tehnološkoj industriji, novi paket američkih sankcija nametnutih Huaweiju spriječit će kinesku kompaniju da koristi procesore i iz vlastite proizvodnje. Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da pooštravaju sankcije prema kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju, proširivši ih na 38 njegovih podružnica kako bi mu ograničili pristup američkoj tehnologiji.

Huawei ‘pojačao napore’

Huawei i njegove podružnice su „pojačali napore kako bi nabavili najsuvremenije poluvodiče razvijene i proizvedene pomoću američkih informatičkih programa i tehnologije kako bi ostvarili političke ciljeve kineske Komunističke partije“, rekao je ministar trgovine Wilbur Ross u priopćenju. Podsjetimo, Huawei kojim je već godinu i pol zaokupljena Trumpova administracija, na američkoj je crnoj listi kako ne bi mogao pribaviti tehnologije proizvedene u SAD-u koje su mu prijeko potrebne u proizvodnji telefona.

I Oracle želi TikTok

Oracle je održao preliminarne razgovore s ByteDanceom, vlasnikom kineske društvene mreže TikTok i ozbiljno razmatra kupnju poslovanja te aplikacije u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore. Time se i ta kompanija – nakon favorita Microsofta te Twittera – uključila u utrku za preuzimanje TikTokova američkog poslovanja. Podsjetimo, ByteDance sukladno uredbi predsjednika Trumpa do sredine rujna mora prodati to poslovanje, a u suprotnom će mu rad biti blokiran. Oracle je odbio komentirati navode.

Novi paket sankcija imat će golem utjecaj, ocjenjuje za Reuters Gu Wenjun, glavni analitičar u šangajskoj konzultantskoj tvrtki ICWise. „To će uništiti Huaweijeve planove o nabavki čipova kupnjom od vanjskih dobavljača, radije nego se oslanjajući na HiSilicon“, kaže Gu. Huawei je ranije objavio da će od rujna prestati proizvoditi svoje najsuvremenije Kirin procesore jer je američki pritisak na dobavljače učinio nemogućom proizvodnju u HiSiliconu, kompaniji u njegovom vlasništvu. Nove sankcije utjecat će na proizvođače procesora širom Azije s obzirom da većina u proizvodnji koristi američki softver i alate.

Nejasno usklađenje

Stručnjaci smatraju da će se u Aziji na udaru naći južnokorejske kompanije Samsung Electronics i SK Hynix, zatim japanski proizvođač senzora Sony te tajvanski proizvođač čipova MediaTek. Međutim, zabrana će se vjerojatno odraziti i na američke proizvođače, Qualcomm i Intel, kao i neke manje kompanije iz Europe. Za sada je nejasno kako će se dobavljači elektroničkih komponenti morati uskladiti s novim američkim sankcijama. Analitičari tvrtke Eurasia smatraju da će dobavljači morati znati tko je krajnji kupac njihovih proizvoda kako ne bi bili uključeni u transakciju u kojoj na bilo koji način sudjeluje Huawei.

Komentirajte prvi

New Report

Close