Njemačkom ‘gazdi’ kava i krafne važnije su od skupih štikli

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2017. u 15:06
Za britansku kuću novi vlasnik daje 1,2 milijarde dolara/REUTERS

JAB Holding, tvrtka obitelji Reimann, oglasila je prodaju Jimmyja Chooa od travnja kako bi se posvetila prehrambenom biznisu.

Želja za izlaskom iz modnog biznisa i fokusiranje na prehrambenu industriju njemačke obitelji milijardera Reimann rezultirali su najznačajnijim preslagivanjem u globalnoj industriji luksuza tijekom ove godine.

Američka modna kompanija Michael Kors, najpoznatija po ženskim torbama i satovima, objavila je u utorak da je postigla sporazum o preuzimanju britanske kuće Jimmy Choo, tvorca čuvenih ženskih cipela koje je proslavila princeza Diana i TV-serija "Seks i grad". Michael Kors pristao je platiti 896 milijuna funti, odnosno 1,2 milijarde dolara. Po dionici će Amerikanci platiti 2,3 funte što je 18 posto više od prekjučerašnje burzovne cijene. 

Dobar posao
Ako se cijena usporedi s burzovnim vrednovanjima, Michael Kors daje 17,5 godišnjih zarada Jimmya Chooa prije oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iz prošle godine. "Jimmy Choo je kultni luksuzni brand koji nudi različitu obuću, torbe i ostali luksuzni pribor", kazao je Michael Kors, počasni predsjednik i glavni kreativni direktor kompanije. Tvrtka JAB Holding u vlasništvu obitelji Reimann tako je napravila vrlo dobar posao, gledano s financijske strane.

Naime, JAB Holding je kupio Jimmy Choo još 2011. za više od 500 milijuna funti. U izlistavanju Jimmyja Chooa na burzu 2014. njemačka je tvrtka prodala četvrtinu udjela za 1,4 funte po dionici, ali je ostala većinski vlasnik sa 68 posto udjela. Jimmy Choo je na prodaju od travnja, a iz JAB-a su priopćili kako su tražili kupca kako bi ubrzali izlazak iz tržišta luksuzne robe i posvetili se prehrambenom biznisu. Podsjetimo, JAB Holding posjeduje proizvođača instant kave Keurig – konkurenta Nespressu – te trgovca krafnama Krispy Kreme. Iz njujorške kompanije poručili su kako je njihova ponuda "konačna i neće se povećavati".

Skok od 17 posto
Po objavi vijesti dionica Jimmya Chooa skočila je u prijepodnevnom dijelu trgovanja na Londonskoj burzi gotovo 17 posto na 2,28 funti. Brend Michael Kors, jedno od najatraktivnijih imena u području pristupačnog luksuza – nazvan po osnivaču i uspješnom dizajneru, koji osim brojnih modela vrlo popularnih torbi, nudi i satove, naočale i ostalu luksuznu robu – posljednjih nekoliko kvartala borio se s padom prodaje jer je manji broj kupaca posjećivao prodajne centre tog brenda.

Kao odgovor na to, tvrtka se proširila na haljine i mušku odjeću te uložila u internetsko poslovanje. Poručili su da će Jimmy Choo nastaviti poslovati kao i do sada, s istim menadžmentom na čelu. Jimmy Choo je 1996. osnovao malezijski izrađivač cipela po narudžbi Jimmy Choo u partnerstvu s nekadašnjom urednicom modnog časopisa Vogue Tamarom Mellon. Tvrtka je ubrzo postala poznata po svojim cipelama s dugim i tankim potpeticama te ostalom luksuznom priboru poput torbi. Tamara Mellon izašla je iz vlasništva 2011. godine kada su ušli Nijemci. Očekuje se da transakcija bude dovršena do kraja ove godine, piše Financial Times.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hrvatska stoka ne može bez “ŠTIKLI”, jer joj visoke potpetice smrde kao i vakum u glavi!

New Report

Close