Njemački trgovački lanac zatvara trgovine: Zbog bankrota bez posla ostaje oko 400 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2024. u 09:49
foto: unsplash

Unatoč tim naporima i raspravama o mogućim partnerstvima za spas poslovnog modela, uspjeh se na kraju nije materijalizirao.

Nakon 38 godina, njemački trgovački lanac elektronikom Gravis, najpoznatiji kao Appleov partner, zatvara svoja vrata. Bez posla ostaje oko 400 zaposlenika.

– Nakon gotovo četiri desetljeća poslovanja tvrtka za prodaju računala Gravis iz Berlina je pred gašenjem. Trgovac elektronikom zatvorit će sve svoje trgovine u Njemačkoj, potvrdio je glasnogovornik tvrtke.

Nije poznato kada će se zatvoriti 37 poslovnica i online shop, no sigurno je da će to biti do kraja godine. Kako je rekao glasnogovornik Gravisa, sve trgovine u Njemačkoj zatvorit će se do 31. prosinca, piše Fenix magazin.

Gravis posljednjih godina nije mogao pratiti brzi razvoj online trgovine i promjenjive potrebe potrošača. Trvrtku je prije nekoliko godina preuzela Freenetova podružnica Mobilcom-Debitel, ali niti to nije pomoglo Gravisu u poslovanju. Naprotiv, rezultat je pad prodaje u poslovnicama i sve niže marže, posebice u poslovanju s Appleovim proizvodima.

U konačnom pokušaju da vrati uspjeh poslovanju, Gravis je nedavno uložio velika sredstva u marketing i preuređenje identiteta svoje marke. Novi logotip i modernizirana online prisutnost trebali su privući kupce i potaknuti bezgotovinsku prodaju. Unatoč tim naporima i raspravama o mogućim partnerstvima za spas poslovnog modela, uspjeh se na kraju nije materijalizirao.

Gravis nije prva tvrtka koja nije uspjela izdržati sve veći pritisak online maloprodaje. Pandemija i ubrzani trend kupnje putem interneta samo su pogoršali probleme s kojima su se već borili fizički trgovci. Čak ni suradnja s Appleom kao službenim pružateljem premium usluga očito nije mogla spasiti Gravis od zatvaranja trgovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close