Njemački proizvođač lijekova i pesticida signalizirao neto gubitak u drugom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2023. u 19:00
FOTO: REUTERS/Wolfgang Rattay

Njemački proizvođač lijekova i pesticida Bayer snizio je procjene godišnje dobiti i upozorio da očekuje neto gubitak u drugom tromjesečju zbog otpisa imovine u poslovanju s herbicidima na bazi glifosata.

Kompanija sada u ovoj godini očekuje dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u rasponu od 11,3 do 11,8 milijardi eura, kada se isključe promjene valutnih tečajeva. Do sada očekivali su da će iznositi minimalno 12,5 milijardi eura.

U 2022. iznosila je 13,5 milijardi eura.

Slobodni novčani tok bit će na nuli, procjenjuju u Bayeru, izmijenivši procjenu prema kojoj je trebao iznositi tri milijarde eura.

Prihod bi se trebao kretati u rasponu od 48,5 do 49,5 milijardi eura, u usporedbi s dosadašnjom prognozom koja je skicirala raspon od 51 do 52 milijarde eura.

“Na temelju očekivanih kretanja na tržištu, posebno poslovanja s glifosatom, Bayer također očekuje otpis nematerijalne imovine od približno 2,5 milijardi eura”, izvijestili su u ponedjeljak u izvanrednom priopćenju.

Kompanija će zbog toga drugo tromjesečje zaključiti s neto gubitkom od dvije milijarde eura, izračunali su, dodajući da će poslovno izvješće objaviti 8. kolovoza.

Već u svibnju upozorili su da će ovogodišnji rezultati biti na donjoj granici ciljanog raspona zbog ubrzanog rasta troškova i pada cijena herbicida na bazi glifosfata s prošlogodišnjih rekordnih razina.

U 2022. Bayerova prodaja herbicida poskočila je za 44 posto nakon što je uragan Ida naškodio konkurentskim proizvođačima, a ograničenjima pritisnuti kineski dobavljači nisu uspjeli nadoknaditi manjak. Budući su se konkurenti ove godine vratili na tržište, cijene herbicida padaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close