Njemački automobilski div okreće se Americi, gubi li Europa utrku za milijarde eura ulaganja?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2023. u 11:24
FOTO: REUTERS/Matthias Rietschel

VW je u ožujku 2021., za mandata izvršnog direktora Herberta Diessa, najavio gradnju šest gigatvornica u Europi. Za pogon koji je trebao biti otvoren 2027. godine natjecale su se Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Njemački automobilski div Volkswagen suspendirao je planove o proizvodnji baterija u istočnoj Europi i odredio kao prioritet gradnju pogona u Sjevernoj Americi, gdje očekuje devet do 10 milijardi eura subvencija, izvijestio je u srijedu Financial Times.

VW čeka odgovor Europe na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), ‘težak’ 369 milijardi dolara, prije nego što nastavi s planovima u regiji, izvijestio je FT, citirajući upućene izvore.

Član odbora Volkswagen Thomas Schmall objavio je prošlog tjedna na LinkedInu da, s obzirom na atraktivne uvjete iz IRA-e, Europi prijeti opasnost da izgubi “utrku za milijarde eura ulaganja o kojima će (kompanije) odlučivati u idućim mjesecima i godinama”.

VW je u ožujku 2021., za mandata izvršnog direktora Herberta Diessa, najavio gradnju šest gigatvornica u Europi. Za pogon koji je trebao biti otvoren 2027. godine natjecale su se Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

U listopadu prošle godine kompanija je izvijestila da će odluku o lokaciji donijeti do sredine 2023. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close