Ništa od najavljene proizvodnje džipa u kragujevačkom Fiatu

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2017. u 22:01
Foto: Thinkstock

Srpski mediji tvrdili su kako će se njihova tvornica džipom popuniti kapacitete.

Veliku medijsku prašinu u Srbiji podigla je Reutersova informacija da bi kineski proizvođač automobila Great Wall Motor trebao kupiti Grupu Fiat-Chrysler (FCA), ili pojedine njene brendove, što je u dijelu domaće javnosti predstavljeno kao gotova stvar, piše list Danas.

Neupješna spajanja

Usto, magazin Automotive News objavio je pozivajući se na izvore iz kineske kompanije, da su najviše zainteresirani za kupovinu brenda Jeep, budući da ta kompanija želi postati vodeći svjetski proizvođač luksuznih terenaca (SUV), ili luksuznih kombinacija gradskih i terenskih vozila, te bi joj preuzimanje tog brenda omogućilo brže ispunjenje cilja.

Na temelju te informacije u dijlu srpske javnosti pojavila se priča o početku proizvodnje džipa u kragujevačkoj tvornici automobila.

Mediji bliski srpskoj vlasti proizvodnju jednog od najznačajnijih Chryslerovih brendova Jeep, ikonu američke automobilske industrije, odmah su preselili u Kragujevac, u tvornicu Fiat-Chrysler automobili Srbija, objašnjava Danas.

U priči o premještanju proizvodnje džipa u Kragujevac koristi se i činjenica da su kapaciteti u Fiatovoj kragujevačkoj tvornici tek djelimično iskorišteni, a FCA ne najavljuje početak proizvodnje još nekog modela automobila. S druge strane, kako je novinarima izjavio izvršni direktor kompanije Sergio Marchionne. Fiat Chrysler nije primio ni jednu ponudu za preuzimanje niti trenutno radi na nekom velikom povezivanju,

U ovom trenutku, međutim, jedino se sa sigurnošću može reći da Marchionne, već godinama nastoji da od Fiata, kupovinom ili spajanjem s drugim velikim proizvođačima, napravi jednu od najvećih svjetskih automobilskih kompanija, u čemu je preuzimanjem Chrysler djelimično i uspjeo, navodi Danas. Činjenica je, takođe, da je bilo i pokušaja da se FCA spoji sa Volkswagenom, General Motorsom, kao i nekim drugim svjetskim kompanijama, ali ti pokušaji nisu donijeli rezultate. Volkswagenom je bio zainteresiran za pojedine Fiatove brendove, prije svega za Alfu, za čije su preuzimanje Nijemci bili spremni ponuditi nekoliko milijardi dolara, ali menadžment Fiat-Chryslera nije prihvatio tu ponudu.

Odbijena je i ponuda Arapa, također vrijedna više milijardi dolara, za preuzimanje Fiatovog brenda Ferrari.

Hoće strane ulagače

Sve to ne znači da Talijani ne žele strani kapital koji bi omogućio brži razvoj Fiata. Jer svojevremeno je u Fiat uložio libijski predsjednik Muammar al-Gaddafi, koji je na na temelju tog ulaganja postao član Upravnog odbora talijanske kompanije.

Ništa, dakle, od najavljene proizvodnje džipa u kragujevačkoj tvornici, što znači da će tamošnji radnici, po svemu sudeći, morati pričekati da im menadžment Fiat-Chryslera dodijeli proizvodnju nekog skromnijeg modela.     

Komentirajte prvi

New Report

Close