Nike sve teže odolijeva konkurenciji

Autor: Tomislav Pili , 22. ožujak 2017. u 21:59
U Americi rast samo 3 posto/REUTERS

Američki proizvođač objavio rast prihoda za posto što je slabije od očekivanja.

Američki proizvođač sportske opreme Nike objavio je lošije rezultate od očekivanja za tromjesečje završeno 28. veljače uslijed sve žešće borbe s Adidasom i brzorastućim Under Armourom.

Prihodi kompanije rasli su pet posto na 8,43 milijardi dolara dok su analitičari u anketi Thomson Reutersa u prosjeku očekivali 8,47 milijardi dolara. Ako se isključe tečajne razlike, prihodi su rasli sedam posto. No, zato su podaci o dobiti iznad očekivanja. Naime, Nike je objavio dobit od 68 centi po dionici, nasuprot očekivanih 53 centa. Međutim, Nikeu je oslabila bruto marža, i to za 140 baznih bodova na 44,5 posto, ponajviše zbog jačeg dolara i više rasprodaja po nižim cijenama.

Osim toga, pritisak Adidasa i Under Armoura vidljiv je po rezultatima prodaje na najvažnijim tržištima. Na sjevernoameričkom, za Nike vodećem tržištu, prodaja je rasla tri posto dok je u Kini rasla devet posto. Time je prvi puta u više od dvije godine na kineskom tržištu zabilježen rast manji od deset posto. "Mnoštvo zabrinutosti u vezi Nikea veže se uz njegov rast u konkurentnom okružju. Prije tri do pet godina, konkurentno okružje za Nike gotovo da nije postojalo", ističe za Reuters analitičar Brian Yarbrough iz tvrtke Edward Jones.

Podsjetimo, Nike i njegov Jordan brend bili su godinama dominantni na američkom tržištu, ali sada sve manje mogu izdržati konkurenciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close