Nijemci i Japanci pomrsili plan GE-a za preuzimanje Alstoma

Autor: Tomislav Oharek , 18. lipanj 2014. u 10:17
Joe Kaeser iz Siemensa i Shunichi Miyanaga iz Mitsubishi Heavy Industries/Reuters

Siemens i Mitsubishi žele kupiti poslovanje s plinskim turbinama, termalnom i energijom iz obnovljivih izvora.

Njemački inženjerski div Siemens i japanski Mitsubishi Heavy Industries (MHI) podastrli su u prekjučer zajedničku ponudu za Alstomovo energetsko poslovanje, konkurirajući tako 17 milijardi dolara vrijednoj ponudi američkog General Electrica (GE).
 

Siemens nudi 3,9 milijardi eura za Alstomovo poslovanje s plinskim turbinama kojoj bi Mitsubishi i Hitachi trebali dodati još 3,1 milijardu eura i spojiti svoje poslovanje s Alstomom na drugim energetskim područjima. PPredviđa se i formiranje grupe za transport kroz povezivanje Siemensove i Alstomove imovine u segmentu željezničkog prijevoza.GE je pak ponudio 17 milijardi dolara za kompletno Alstomovo poslovanje s termalnom i energijom iz obnovljivih izvora te s mrežama za prijenos i distribuciju.U detaljnom prikazu ponude Siemens je naveo da će ponuditi jamstvo za radna mjesta u prebačenom dijelu poslovanja u Francuskoj i Njemačkoj u trogodišnjem razdoblju nakon zaključenja transakcije.

Njemačka kompanija najavljuje i osnivanje europskog sjedišta u Francuskoj za kombinirano poslovanje s plinskim uslugama.Mitsubishi pak namjerava sklopiti široki industrijski savez s Alstomom i formirati tri zajednička ulaganja kupnjom 40 posto Alstomovog poslovanja s nuklearnim i elektranama na paru, 20 posto udjela u Alstomovom poslovanju s mrežama za prijenos i distribuciju i 20 posto udjela u poslovanju s hidroenergijom. Japanci namjerava također postati stabilni i dugoročni dioničar Alstoma kupnjom 10 posto udjela od Bouyguesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close