Napetosti između zaposlenika i jednog od najpoželjnijih poslodavaca došli do točke vrenja

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2019. u 15:40
Foto: Reuters

Godinama se Google smatrao zlatnim standardom uredskog posla.

Tvrtka je gurnula poslovnu kulturu na radnom mjestu na nove granice i to sa zavidnim koristima poput besplatnih obroka, uredskih tobogana, njege djece na radnom mjestu i naglaskom na transparentnost. No, Google (GOOG) brzo razvija vrlo različitu reputaciju jer se suočava sa sve većom kritikom svojih zaposlenika, piše CNN.

Googleovi interni kritičari posljednjih su godina povećavali popis na listi zabrinutosti, u rasponu od navoda o seksualnim zlostavljanjima do poslovnih odnosa s vojskom. Radnici su također ispitivali Google o tajnom projektu, sada zatvorenom, za razvoj tražilice izgrađene za zadovoljavanje kineskog režima cenzure.

No, čini se da napetost između zaposlenika i uprave doseže vrhunac. Google je u ponedjeljak otpustio nekoliko ogorčenih radnika u internoj objavi zbog navodnog kršenja njegovih pravila o sigurnosti podataka. Sada neki zaposlenici optužuju Google da pokušava suzbiti njegove kritičare.

"Google je upravo otpustio četvero mojih suradnika zbog toga što su se usudili postaviti pitanje" pomaže li Google u razdvajanju obitelji i stavljanju djece u kavez na granici?”, Tvitnuo je Amr Gaber, Googleov softverski inženjer koji je prethodno organizirao prosvjede. "Nakon što su pronašli otvoreno dostupne informacije, upozorili su suradnike na zastrašujuće vijesti. Da. Google surađuje s [Carinom i graničnom policijom SAD-a].", navedeno je u vezi razdvajanja migrantskih obitelji i zatvaranju njihove djece u kaveze.

Ostali Googleovi zaposlenici koji su također organizirali prosvjede opisali su otkaze kao pokušaj zastrašivanja radnika.

"Tim otpuštanjem Google povećava ilegalnu odmazdu protiv radnika koji sudjeluju u organiziranju", naveli su u izjavi. "Ovo je klasično razbijanja sindikalnog udruživanja preobučeno u žargon tehnološke industrije, a mi to nećemo trpjeti."

U utorak, glasnogovornik Googlea rekao je za CNN Business da su radnici otpušteni zbog pristupa informacijama koje su ograničene u skladu s ‘politikom potrebe da znaju’. Jedan od radnika, rekao je glasnogovornik, pretplatio se na radne kalendare drugih Googleovih zaposlenika bez njihovog znanja. Ti zaposlenici su kasnije prijavili da se osjećaju povrijeđeno, dodao je glasnogovornik.

No, pravilo je tek nedavno promijenjeno, prema zajedničkoj izjavi drugih Googleovih zaposlenika, i ostavilo je dvosmislenost o tome koji su dokumenti podložni pravilima.

"Promjena politike iznosila je: pristupate na vlastiti rizik i potom pustite rukovoditelje da vide biste li trebali biti kažnjeni nakon te činjenice", navodi se u izjavi radnika. "Znali smo tada, i sada je jasno: ova promjena politike dala je izgovor za odmazdu nad organizatorima (prosvjeda), omogućavajući tvrtki izgovor da odabere koga će ciljati."

I druge najveće korporacije počeli sve više propitivati vlastiti zaposlenici

Rastuće trenje između Googlea i njegovih zaposlenika ključna je prekretnica za tvrtku koja je godinama bila među najpoželjnijim svjetskim mjestima za rad. No, Google nije sam u svojoj borbi da se prilagodi sve aktivnijoj bazi zaposlenika. 

Širom Silicijske doline stotine zaposlenika Facebooka (FB) izjasnilo se da se suprotstavljaju stavu tvrtke u vezi s političkim oglašavanjem. 

Radnici Amazona (AMZN) organizirali su šetnju u rujnu kako bi potaknuli izvršnog direktora Jeffa Bezosa na daljnje djelovanje u vezi s klimatskim promjenama. 

A čelnici Microsofta (MSFT) i Salesforce (CRM) primili su pisma zaposlenika u kojima se od njih traži da raskinu ugovore s američkom carinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close