Najveći njemački najmodavci dogovorili spajanje vrijedno 18 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. svibanj 2021. u 14:28
Foto: pixabay

Izvršni direktor Vonovie, koja ima imovinu u austrijskim, njemačkim i švedskim gradovima, ukazao je na potrebu da stanovi postanu energetski učinkovitiji i prikladniji za život starijih osoba.

Najveće njemačke tvrtke za nekretninski biznis Vonovia i Deutsche Wohnen dogovorile su 18 milijardi eura vrijedno spajanje, koje bi moglo potaknuti napetosti zbog pitanja cjenovno pristupačnih stanova uoči općih izbora u rujnu.

Sporazum, za koji su izvori izvijestili da je dogovoren prije manje od dva tjedna, mogao bi stvoriti europskog diva nekretnina s 550 tisuća stanova vrijednih 80 milijardi eura i s kombiniranom tržišnom procjenom od oko 48 milijardi eura.

Prema dogovorenim uvjetima, Vonovia će platiti 52 eura po dionici, a dioničari Deutsche Wohnena će zadržati pravo na dividendu od 1,03 po dionici, priopćila je Vonovia. To je za 18 posto više u odnosu na cijenu pri zatvaranju burze u petak. Dionice Deutsche Wohnena porasle su nakon objave vijesti za čak 16,4 posto, dok su dionice Vonovie pale za 6,8 posto.

Parlamentarac ljevičarske stranke Linke, koja je dio gradske berlinske vlasti, Fabio De Masi pozvao je regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja da blokira spajanje.

“Tržište stanova se slomilo. Ponuda i potražnja ne mogu se prilagoditi kao da su na tržištu krumpira, upravo zbog dugih građevinskih ciklusa i ograničene dostupnosti zemljišta”, napisao je De Masi u elektronskoj poruci.

Analitičari smatraju da bi se sporazum mogao spotaknuti o zabrinutost za pošteno tržišno natjecanje na usitnjenom tržištu.

Kako bi osigurale potporu za povezivanje, dvije su se kompanije obvezale da će u Berlinu tijekom iduće tri godine ograničiti redovno povećanje stanarine na jedan posto godišnje, a u sljedeće dvije godine promjene će biti prilagođene inflaciji. Također su priopćile da je spajanje osmišljeno kao pomoć u suradnji s vlastima u ponudi pristupačnih stanova.

Gradu Berlinu su ponudili su oko 20 tisuća stanova, izjavio je gradonačelnik Berlina na konferenciji za novinare.

“Stanari neće biti oštećeni”

Izvršni direktor Vonovie, koja ima imovinu u austrijskim, njemačkim i švedskim gradovima, ukazao je na potrebu da stanovi postanu energetski učinkovitiji i prikladniji za život starijih osoba.

“Kombinacija s Deutsche Wohnenom sada nam otvara mogućnost da učinkovito odgovorimo na takve izazove,” rekao je CEO Vonovie Rolf Buch.

“Transakcija neće naštetiti ni jednom stanaru”, izjavio je izvršni direktor Deutsche Wohnena Michael Zahn.

Predviđena godišnja ušteda od 105 milijuna eura od kraja 2024. uglavnom se očekuje od uporabe zajedničkih tehničkih usluga i upravljanjem s više od 500 tisuća stanova.

Vonovia je izvijestila da je za sporazum osigurala financijski most od 22 milijarde eura.

Unatoč značajnom vodstvu pred ostalim njemačkim grupama stambenih nekretnina, Vonovia ima samo 0,9 posto udjela na rascjepkanom njemačkom tržištu stanova, objavila je agencija za kreditnu ocjenu Scope, koja smatra da bi se vjerojatno svaki ugovor o preuzimanju mogao sučeliti s teškoćama zbog zabrinutosti za poštenu tržišnu utakmicu.

Raniji pokušaj Vonovije u 2016. godine nije uspio dobiti potrebno odobrenje dioničara Deutsche Wohnena, za neprijateljsku ponudu preuzimanja u vrijednosti 9,9 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close