MOL: Dioničarima dividenda od 376 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2019. u 15:16
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MOL Plc. danas je u Budimpešti održao godišnju glavnu skupštinu.

Glavna je skupština prihvatila prijedlog Uprave o raspodjeli dobiti kroz isplatu dividende u iznosu 107 milijardi forinti, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Dioničari su odobrili izvješće Odbora direktora o financijama za godinu 2018. i konsolidirana financijska izvješća.

Glavna skupština odobrila je rad Odbora direktora tijekom poslovne godine 2018. i dala razrješnice Odboru direktora i njegovim članovima. Osnovna bi dividenda trebala porasti za 11,8 % na približno 95 forinti po dionici, u odnosu na lanjskih 85 forinti po dionici, što je nastavak trenda postupnog rasta isplate redovnih dividendi.

Osim toga, slično kao i prošle godine, dioničari su odobrili isplatu posebne dividende koju je predložio Odbor direktora, na osnovi snažnog toka novca koji je ostvaren u 2018. godini. S obzirom na to da posebna dividenda predstavlja dodatak od 50 % od 47,5 forinti po dionici, ukupna dividenda po dionici za financijsku godinu 2018. trebala bi dosegnuti približno 142,5 forinte.

Glavna skupština odobrila je prijedlog Odbora direktora o ponovnom imenovanju dr. Sándora Csányija, dr. Anthonyja Radeva i dr. Jánosa Martonyija te imenovanje g. Talala Al Awfija članovima Odbora direktora. Osim toga, dr. Anett Pandurics imenovana je članicom Nadzornog odbora i Revizorskog odbora.

Nastavak rasta

“Zadovoljstvo mi je što danas zatvaramo financijsku godinu 2018., koja će ostati zapamćena kao uspješna godina, ali i godina prekretnice. Prije godinu dana uložili smo u nove poslove i nove tehnologije koje će postaviti temelje za našu buduću preobrazbu i rast. Odbor direktora i Uprava usmjereni su na dugoročni cilj, transformaciju poslovanja uz nastavak ostvarivanja dobrih operativnih i financijskih rezultata. Htio bih zahvaliti našim dioničarima što su podržali odluke koje je predložio Odbor direktora. U 2019. godini nastavit ćemo transformirati svoje poslovanje, a istovremeno težiti da ostvarimo najbolje investicijske projekte u našoj industriji“, komentirao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

U 2018. MOL je povećao EBITDA za 10 % na 2,69 milijardi dolara, što je znatno iznad revidiranog plana. Doprinos Istraživanja i proizvodnje i Usluga kupcima nastavio je značajno rasti, dok su snažni interni rezultati u Rafinerijama i marketingu dijelom nadoknadili okruženje s nižim maržama.

Podsjetimo, MOL Grupa integrirana je međunarodna industrija nafte i plina sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava oko 26.000 ljudi. Raznoliki portfelj Grupe obuhvaća poslovanje u sektoru nafte i plina u 13 zemalja te proizvodne aktivnosti u 8 zemalja. MOL Grupa u vlasništvu ima četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od 2.000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close