Modni lanac trgovina koje Hrvati obožavaju zatvara 1200 dućana do kraja godine

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2021. u 13:07
foto: pixabay

Kompanija je donekle ublažila štetu strogim upravljanjem opskrbnim lancem, smanjivši zalihe za devet posto u odnosu na prethodnu godinu, unatoč nestabilnoj prodaji.

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu da je fiskalnu 2020. godinu zaključio sa 70 posto manjom neto dobiti zbog zatvaranja trgovina u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

U fiskalnoj godini koja je završila u siječnju Inditexova neto dobit potonula je prošle godine na 1,1 milijardu eura.

Prihod je smanjen 28 posto, na 20,4 milijarde eura, budući da je 77-postotni skok prodaje putem interneta djelomično nadoknadio negativne posljedice pandemije, a potporu rezultatima pružio je i brzi oporavak Kine.

Kompanija je donekle ublažila štetu strogim upravljanjem opskrbnim lancem, smanjivši zalihe za devet posto u odnosu na prethodnu godinu, unatoč nestabilnoj prodaji.

Pred kraj godine, u sezoni praznične kupovine, mnoge su vlade u Europi ponovo postrožile mjere kako bi suzbile novi val pandemije, pa je neto dobit Inditexa prepolovljena, na 435 milijuna eura. Prihod je potonuo za četvrtinu, na 6,3 milijarde eura.

Krajem siječnja, na završetku fiskalne godine, zatvoreno je bilo oko 30 posto Inditexovih trgovina, a do početka ovog tjedna taj je udio prepolovljen. Kompanija očekuje da će gotovo sve trgovine biti otvorene do 12. travnja.

U SAD-u i Europi povratak pretpandemijskim razinama koče blokade koje su se otegnule i na ovu godinu, te sporo procjepljivanje građana u mnogim zemljama.

Kompanija planira do kraja godine zatvoriti ukupno 1.200 trgovina i okrenuti se ulaganjima u poznate lokacije odakle će moći služiti i internetske, ali i fizičke kupce. Do sada su zatvorili 751 trgovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close