Marks & Spencer gubi i na domaćem terenu

Autor: Marta Duić , 08. studeni 2016. u 22:00
Dobit pala 19% zatvaraju 60 trgovina u Velikoj Britaniji

Drastičan plan reorganizacije krije i snažno širenje posla s hranom, do 2019. godine planiraju otvoriti čak takvih 200 trgovina

Tržišne nevolje prisilile su britanski lanac trgovina na radikalne poteze. Objavivši da im je polugodišnja dobit potonula 19 posto 231,1 milijun funti, vodstvo Marks & Spencera najavilo je zatvaranje 60 trgovina u Velikoj Britaniji, nakon što su se zbog loših rezultata već povukli s nekih tržišta uključujući i hrvatsko. U sklopu novih rezova, nestat će i 53 dućana u Kini, Francuskoj, Belgiji, Estoniji, Nizozemskoj, Poljskoj… 

Promjena smjera
Dio je to plana reorganizacije poslovanja, tvrde u kompaniji precizirajući da će trošak te operacije iznositi 50 milijuna funti u sljedeće tri godine, te oko 100 milijuna funti u četvrtoj i petoj godini. No, treba napomenuti da se rezovi odnose na poslovanje s prodajom odjeće, čiji je pad prodaje najviše kumovao lošoj "krvnoj slici" ovog britanskog trgovca. Plan reorganizacije krije i snažan poticaj poslu s hranom. Njega će Britanci pokušati snažno širiti uz napomenu da s njim ciljaju ostvariti puno više od sadašnjih 58 posto prihoda grupe. Sredinom godine bili su najavili da će se broj prehrambenih trgovina povećati za 200 do 2019. godine.

No, vratimo se poslovanju s odjećom koje se pokazalo kao Ahilova peta ove kompanije. Kada je u travnju njezino vodstvo preuzeo Steve Rowe, najavljivao je kako će se u tom segmentu pokušati napraviti iskorak koji bi zaredane minuse u prodaji napokon uzdigao prema pozitivi. M&S je, među ostalim, nedugo potom angažirao bivšu Inditexovu direktoricu Queralt Ferrer da osmisli nov pristup kreiranju ženskih modnih kolekcija. No kada je u prvom ovogodišnjem tromjesečju prodaja odjeće pala na najniže grane u povijesti kompanije, što se na polugodištu nastavilo minusom od 5,3 posto, planovi o spašavanju tog dijela biznisa očito su "stišani". S druge strane, ne čudi da spas vide u hrani. Taj dio posla na polugodištu je rastao četiri posto, što nije loše s obzirom na poguban  učinak deflacije s kojim se bore. 

Fokusirat će se na franšize
Što se tiče internacionalnog poslovanja, osim navedenih zatvaranja trgovina koje su u njihovu vlasništvu, iz M&S-a poručuju kako će se ubuduće fokusirati na franšizne suradnje i udruženo poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close