Lyft prikupio 2,3 milijarde dolara, iznad svih očekivanja

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2019. u 07:43
Foto: Reuters

Kompanija za najam vozila u petak uvrstila dionice na Nasdaq.

Lyft, manji “brat” Ubera, u petak je imao burzovnu premijeru na Nasdaqu čime je zaključio početnu ponudu dionica (IPO), po uspjehu iznad svih očekivanja. Lyft je prvi od velikih IPO-a koji se ove godine očekuje na američkom tržištu. Ako je suditi po interesu investitora, naredni kandidati nemaju se čega pribojavati.

Popriličan gubitak

Lyft je u IPO-u vrednovan na 24,3 milijarde dolara uz cijenu dionice od 72 dolara, na vrhu raspona. Zanimljivo je da je kompanija ostvarila takav uspjeh u burzovnom uvrštenju unatoč popriličnom gubitku, kritikama zbog dviju klasa dionica te zabrinutosti oko strategije oslanjanja na autonomnu vožnju koja bi se mogla negativno odraziti na prihode kompanije.

Podsjetimo, Lyft je investitorima prezentirao financijske rezultate za 2018. u kojima je stajalo da su se prihodi udvostručili na 2,2 milijarde dolara, ali je gubitak produbljen za 32 posto na 911 milijuna dolara. Prema tvrdnjama kompanije, trenutno drži 40 posto tržišta najma vozila. Inače, industrija najma vozila očekuje snažan rast u idućim godinama s obzirom na trend među milenijalcima u velikim gradovima da ne kupuju vlastite automobile. S druge strane, sektor opterećuje pitanje budućnosti autonomne vožnje, regulatorni problemi te zakonski izazovi oko plaća vozača.

 

72 dolara

dosegla je cijena dionice Lyfta u početnoj ponudi, na vrhu raspona

Upis za dva sata

Lyft je u IPO-u prikupio 2,34 milijarde dolara prodavši 32,5 milijuna dionica. Iako je kompanija na predstavljanje investitorima krenula s rasponom cijene od 62 do 68 dolara po dionici. Međutim, zbog velikog interesa ulagača – upis dionica završen je za dva dana – raspon je podignut na 70 do 72 dolara.

U posljednjoj rundi dokapitalizacije iz 2018. godine kompanija je vrednovana na 15 milijardi dolara. Iskustvo Lyfta moglo bi biti dobar pokazatelj za Uber koji bi na burzi mogao osvanuti već ovoga mjeseca. Uber se naime, nada vrednovanju od čak 120 milijardi dolara, iako mu dio analitičara ne daje šanse za više od stotinu milijardi dolara. Uvrštenja Lyfta i Ubera razbudit će uspavano američko tržište koje ove godine bilježi vrlo slabi rezultat kada su IPO-i
u pitanju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@fejkergine vjerujem da si svjestan da Amazon 10 godina (1 desetljeće, deset godina) je bio u minusu, dakle bez profita. Danas je među najvećim korporacijama svijeta.

Vrlo je mudro kupovati dionicu poduzeća koje nikada nije ostvarilo profit, a i nikada neće. Puno mudrije nego spaljivanje novca.

New Report

Close