Lenovo postao treći u svijetu po prodaji tableta

Autor: Poslovni dnevnik , 07. listopad 2014. u 10:43
Svako peto računalo u svijetu proizvela je kineska kompanija Lenovo

Nezaustavljivi Kinezi.

Nakon što već pet kvartala za redom drže vodeću globalnu poziciju u proizvodnji stolnih i prijenosnih računala, najnovije financijsko izvješće pokazalo je kako je kineska kompanija Lenovo postala i treći najveći svjetski proizvođač tableta, a još od ranije su i četvrti svjetski proizvođač pametnih telefona.

Lenovo drži oko 20 posto globalnog tržišta PC računala, što znači da svako peto računalo nosi oznaku Lenovo. U onom mobilnom dijelu, a koji se donosi na njihov Mobile Device Business sektor, zabilježili su rast od 32 posto, odnosno oko 1,6 milijardi dolara.Zanimljivo je i da je Lenovo na svom domaćem kineskom tržištu nakon dugo vremena s vodećeg mjesta skinuo Samsung, postavši vodeći dobavljač smartfona u Kini. Još je zanimljivije kako se Lenovo smartfoni još uvijek ne mogu kupiti u EU, pa tako niti u Hrvatskoj. U ostatku svijeta polučuju odlične rezultate- u regiji EMEA (dio Europe izvan EU, Afrika i Srednji Istok),  su samo u drugom ovogodišnjem kvartalu prodali više od milijun smartfona, te su zabilježili i rast od 49 posto na području svih proizvoda.Inače, ovih je dana objavljeno kako Lenovo dovršava preuzimanje IBM-ovog serverskog poslovanja x86, što je transakcija vrijedna 2,1 milijardu američkih dolara.

Time Lenovo postaje treći najveći igrač na globalnom tržištu x86 servera, vrijednom 42,3 milijarde američkih dolara. Od ukupnog iznosa transakcije, otprilike dvije milijarde bit će isplaćene u gotovini, a ostatak u dionicama Lenova.Taj sporazum nastao je na temelju suradnje započete 2005., kada je Lenovo preuzeo IBM-ovo poslovanje osobnim računalima, a koje je uključivalo ThinkPad liniju. Očekivana Googleova akvizicija poslovanja Motorola Mobility trebala bi učiniti Lenovo trećim najvećim proizvođačem pametnih telefona u svijetu, dodatno osnažujući njegovu poziciju među tri vodeća proizvođača pametno povezivih uređaja – osobnih računala, tableta i pametnih telefona.  

Komentirajte prvi

New Report

Close