Lanjski prihod Petrola pao 26 posto na 7 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2024. u 22:00
Foto: PD

U 2023. Petrol se suočio s izazovima poput usporavanja gospodarskog rasta, smanjenja kupovne moći te težih uvjeta financiranja.

Naftna kompanija Petrol iz Ljubljane lani je zabilježila prihode od prodaje u iznosu od sedam milijardi eura, što predstavlja 26-postotni pad u usporedbi s godinom ranije, prvenstveno zbog nižih cijena goriva, objavljeno je u godišnjem izvješću.

U 2023. Petrol se suočio s izazovima poput usporavanja gospodarskog rasta, smanjenja kupovne moći te težih uvjeta financiranja. Iako su cijene energenata počele padati krajem 2022. godine, iz Petrola naglašavaju da su vladine mjere za regulaciju cijena naftnih derivata i drugih energenata ostale su prisutne i u prošle godine, što je značajno utjecalo na njihovo poslovanje.

“Lani je Petrol dokazao financijsku učinkovitost, što je dovelo do visoke profitabilnosti za ulagače”, rekao je Drago Kavšek, član Uprave.

Nadzorni odbor Petrola izvijestio je lani grupacija unatoč svim izazovima održala financijsku stabilnost i nastavila sa širenjem i diverzifikacijom svojih aktivnosti. Za ovu godinu Petrol planira prihod od prodaje od 5,8 milijardi eura, bruto poslovnu dobit od 705,6 milijuna eura i EBITDA u iznosu od 304,6 milijuna eura.

U svom poslovnom planu Petrolovi stručnjaci predvidjeli su oslobođene marže u ožujku, no regulacija cijena nekih naftnih derivata ostaje i dalje na snazi što će utjecati na Petrolove rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close