Kvartalna dobit Goldman Sachsa 2,06 milijardi dolara, bolje od očekivanja

Autor: Ana Blašković , 17. listopad 2023. u 22:01
Čelnik Goldman Sachsa David Solomon dioničarima je isporučio bolji rezultat nego što se prognoziralo na Wall Streetu, Foto: Reuters

Div s Wall Streeta bilježi za trećinu lošiji rezultat na godišnjoj razini

Dobit Goldman Sachsa pala je u trećem tromjesečju manje od očekivanja, za 33 posto na 2,06 milijardi dolara. Zarada po dionici iznosi 5,47 dolara, dok su analitičari očekivali u prosjeku 5,31 dolara po dionici diva s Wall Streeta. Nakon objave rezultata, dionice banke porasle su u burzovnom trgovanju za 0,3 posto na 315,3 dolara.

“Ono što sada radimo pruža nam puno jaču platformu za 2024. Također, očekujem nastavak oporavka tržišta kapitala i strateških aktivnosti ako uvjeti ostanu pogodni”, rekao je izvršni direktor David Solomon u izjavi.

Optimizam oko IPO-a

Goldman je bio upisnik visokoprofilnih inicijalnih javnih ponuda u rujnu, uključujući dizajnera čipova Arm Holdings SoftBanka te aplikaciju za dostavu namirnica Instacart.

Listanje kompanija potaknulo je optimizam oko oporavka tržišta IPO-a, ali entuzijazam se ispuhao zbog kasnijeg slabog performansa i mlakog debija njemačkog proizvođača sandala Birkenstock, piše Reuters.

Naknade iz investicijskog bankarstva Goldman Sachsa dosegnule su 1,55 milijardi dolara, uglavnom nepromijenjeni iznos u odnosu na ostvarenje iz prošle godine budući da se aktivnosti upisa duga i IPO ipak dijelom oporavilo.

I Federalne rezerve signalizirale su da bi mogle povećati kamatne stope još jednom navratu ove godine, a posljednje brojke o inflaciji učvrstili su mišljenje ekonomista da će troškovi financiranja ostati povišeni dulje vrijeme. Prema pisanju Reutersa, Goldmanov nesretni izlet u potrošačko bankarstvo, u kojem je izgubio tri milijarde dolara u posljednje tri godine, i dalje ostavlja traga na rezultatima.

Banka je otpisala 506 milijuna dolara na ime GreenSkya, koji omogućava potrošačima zajmove za poboljšanje doma i prodan je konzorciju investicijskih tvrtki predvođenih Sixth Street Partnersom.

Kompanija je kupljena za 1,7 milijardi dolara prošle godine, iako prvotna procjena iznosila 2,2 milijarde dolara kada je posao prvi put najavljen 2021. Dodatni uteg zaradi bila su ulaganja u nekretnine jer je Goldman zabilježio troškove ispravaka vrijednosti od 358 milijuna dolara u usporedbi s 485 milijuna dolara u drugom tromjesečju što je utjecalo na pad prihoda divizije za upravljanje imovinom i bogatstvom za petinu, na 3,23 milijarde dolara.

Fokus investicijsko bankarstvo

“U budućnosti će se Goldman Sachs vjerojatno suočiti s manjim problemima zbog troškova otpremnina, umanjenja vrijednosti i izlaska iz potrošačkih kredita. No, i dalje je više usmjeren na poboljšano okruženje investicijskog bankarstva i više se oslanja na njega nego njegovi konkurenti”, rekao je viši potpredsjednik u rejting agenciji Moody’s Investors Service David Fanger.

Zajmovi za komercijalne nekretnine, koji su se pojavili kao rizik za banke s rastom referentnih kamatnih stopa, činili su 14 posto ukupnog kreditnog portfelja Goldmana. Solomon je vratio fokus natrag na tradicionalne snage, na investicijsko bankarstvo i trgovanje, uz namjeru da poveća poslovanje divizije upravljanja imovinom i bogatstvom.

Krajem rujna banka je imala 45.900 zaposlenih, 3 posto više u odnosu na prošlo tromjesečje, no gotovo sedam posto manje na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close